Μισός μισθός επιπλέον στους υγειονομικούς τον Δεκέμβρη, επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους και σε άτομα με αναπηρία
Μέτρα στήριξης για το υγειονομικό προσωπικό της χώρας, χαμηλοσυνταξιούχους και άτομα με αναπηρία ανακοίνωσε στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για την οικονομία και τις ανατιμήσεις που διεξάγεται με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, περίπου 100.000 ενεργοί υγειονομικοί σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας θα ενισχυθούν με την καταβολή μισού μισθού. Το ποσό που θα αποδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο θα ανέρχεται σε περίπου 900 ευρώ. “Είναι το ελάχιστο που μπορούμε σήμερα από τα πολλά που τους οφείλουμε”, είπε και πρόσθεσε πως όλοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα λάβουν πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε μέλος οικογένειας. “Έτσι 800.000 συμπολίτες μας, θα δουν μεγαλύτερη την επόμενη σύνταξη. Είναι μια ανακούφιση τίποτα παραπάνω. Δεν είναι αυτό που τους αξίζει αλλά είναι κάτι που τους βοηθά χωρίς να υπονομεύει την χώρα”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως το ίδιο επίδομα θα δοθεί σε 173.000 άτομα με αναπηρία.
“Πρόκειται για όλους δικαιούχους πρόνοιας. Για τα άτομα με αναπηρία απαιτούνται πολλά θεσμικά μέτρα, αλλά είμαι υπερήφανος για την κυβέρνησή μας που έχει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης δυσκολιών των πιο ευάλωτων. Ως κοινωνία το χρωστάμε. Ως κυβέρνηση το θέλουμε. Το είπαμε και το κάνουμε πράξη”, είπε ο πρωθυπουργός.
Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας και κάλεσε την αντιπολίτευση και δη την αξιωματική αντιπολίτευση να μην αρνηθεί κι αυτές τις πρωτοβουλίες, όπως έκανε με αντίστοιχες στο παρελθόν.
“Δεν χρειαζόμαστε μετά τους αρνητές της επιστήμης στην πανδημία και αρνητές της λογικής στην οικονομία”, είπε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα ζήτησε να απαντήσει αν δέχεται ή όχι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε προβλέψεις της ΕΚΤ κι άλλων διεθνών παραγόντων για να χαρακτηρίσει το φαινόμενο της ακρίβειας “πρόσκαιρο”, το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει “δραστικά και αποτελεσματικά”, λαμβάνοντας δέσμη μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
“Η πραγματικότητα σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει την 3η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τον πληθωρισμό τον Οκτώβριο με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να είναι στο 4,1% την Ελλάδα στο 2,8% χώρες όπως η Ισπανία στο 5,4% και η Ρουμανία στο 6,5%», είπε και ανέφερε ότι το συνολικό ποσό που διατέθηκε για στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στις αυξήσεις τιμών ενέργειας και θέρμανσης ανέρχεται σε 680 εκατ. ευρώ. “Αν κάνετε αναλογικό υπολογισμό θα δείτε ότι ποσοστιαία η στήριξη είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Και επίσης το επίδομα θέρμανσης θα είναι και φέτος διπλάσιο και δίνεται με αντικειμενικά κριτήρια που λαμβάνουν πραγματικές καιρικές συνθήκες”, είπε. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς του ρεύματος και τον διπλασιασμό της επιδότησης των τιμολογίων, καθώς και την αναστολή της χρέωσης ρυθμίσεων κοινής ωφέλειας για τις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά ώστε να μην μετατραπεί σε μόνιμη κερδοσκοπία η πρόσκαιρη αναστάτωση, ενώ σε επίπεδο ΕΕ η Ελλάδα -όπως είπε- πρωτοστατεί στην δημιουργία νέας ενεργειακής πολιτικής στο πλαίσιο ενεργειακής αυτονομίας, υποβάλλοντας σειρά προτάσεων που ενισχύουν τη θέση Ευρώπης στην αγορά φυσικού αερίου.
Παράλληλα, μίλησε για αύξηση του μέσου εισοδήματος των νοικοκυριών κατά 7,4% μέσα στα προηγούμενα 2 χρόνια, όταν -όπως ανέφερε- στην υπόλοιπη Ευρώπη ήταν 3,5% και επέκρινε με δριμύτητα τον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για πολιτική φοροεπέλασης που εφάρμοσε επί 4,5 χρόνια. “Λυπάμαι που ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να εξακοντίζει στον δημόσιο διάλογο δημαγωγικά και άκρως ακοστολόγητα μέτρα”, είπε και χαρακτήρισε όσα παραθέτει ο Αλέξης Τσίπρας “φωτοτυπία του παρελθόντος”.
“Σε μια χώρα που υπάρχει ανάγκη δημιουργικών διαλόγων δεν υπάρχει χώρος για κενού περιεχομένου συνθήματα. Είδα ξανά ένα πρόγραμμα Θεσσαλονίκης με πολλά λεφτά που δεν υπάρχουν και δεν μπορεί να γίνει με ένα νόμο και ένα άρθρο”, κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.