Χαρδαλιάς: Αυτή είναι η αλήθεια με τα εναέρια Μέσα
Ο Νίκος Χαρδαλιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι, αναφέρθηκε στις φωτιές που μαίνονται στην Εύβοια, την Ηλεία και την Αρκαδία, αλλά και για τα εναέρια Μέσα που έχει η Ελλάδα.
“Έχει γίνει πολλή συζήτηση για το γεγονός ότι δεν απαντάω σε ερωτήσεις. Την ώρα της μάχης, κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Και να θυμίσω ότι ακόμα έχουμε ανοιχτά μέτωπα”, είπε αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς.
“Από τα 74 μέσα τα 67 είναι πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα είναι συντονιστικά. Από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις. Από τα 60, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Ακόμα κι αν μπαίναμε στη διαδικασία να τα φέρουμε, η απόσταση για να έρθουν πχ από τα ακριτικά μας σημεία είναι μεγάλη. Και παραμένουν εκεί για να προφυλάξουν ανά πάσα στιγμή φωτιές που μπορεί να εκδηλωθούν εκεί.
Από τα 40, πετάνε σχεδόν τα μισά και τα άλλα ανεφοδιάζονται. Άρα, 20 από αυτά είναι στον αέρα. Στην Εύβοια υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού, το οποίο δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Προχθές, από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο και επιχειρούσαν μόνο επίγεια μέσα”.
Στη συνέχεια απαντώντας στο γιατί οι πολίτες της Εύβοιας δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα είπε δείχνοντας μια φωτογραφία από το συντονιστικό ελικόπτερο ότι «υπάρχει ένα τεράστιο πέπλο καπνού εύλογα καθώς η φωτιά καίει πυκνό δάσος που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών».
«Γίνεται μια προσπάθεια και όταν βρεθεί δίοδος περνάνε ελικόπτερα. Προχθές δεν μπορούσε να περάσει κανένα μέσο και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι. Γύρω στις 2 υπήρξε μια δίοδος από την μεριά της Αβγαριάς, στις 5 υπήρξε μια νέα δίοδος και πέρασαν άλλα δύο ελικόπτερα. Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους και τους υψηλής τάσης πυλώνες να πετάξουν οι πιλότοι μας» πρόσθεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας
Υπενθύμισε, επίσης, ότι «είχαμε 586 πυρκαγιές από την 1η μέχρι τις 8 Αυγούστου ενώ καθημερινά είχαμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών». Θέλοντας, δε, να δείξει την «πρωτοφανή» κατάσταση είπε ότι στις 3 Αυγούστου στις 13:22 άνοιξε η φωτιά στη Βαρυμπόμπη και μέσα σε λίγες ώρες υπήρχαν συνολικά 10 φωτιές που απασχολούσαν 52 εναέρια μέσα και ενώ ήδη υπήρχε η φωτιά από τη Ρόδο από την προηγούμενη ημέρα».
Ερωτηθείς για το σχέδιο που είχε ανακοινωθεί στην έναρξη του καλοκαιριού και αν απέδωσε ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι «εάν δεν είχαμε κάνει καθαρισμούς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία δεν θα την είχαμε ανασχέσει στην Μαλακάσα και δεν ξέρουμε πού θα είχε καταλήξει αν είχε φτάσει Ωρωπό. Αν δεν είχαμε καθαρίσει τους Θρακομαδεδόνες θα είχαμε χάσει 4πλασιο αριθμό σπιτιών. Αν δεν είχαμε καθαρίσει στο Τατόι στην πρώτη πυρκαγιά δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να την ανασχέσουμε».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανέλυσε και το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα στην έναρξη της μεγάλης φωτιάς στην Αττική λέγοντας ότι «η φωτιά μας ανακοινώθηκε στις 1322. Στις 13:25 πήρα εντολή οι τράκτορες να απογειωθούν, στις 13:34 ήταν στον αέρα, πήραν νερό από τη λίμνη Μαραθώνα και στις 13:44 έκαναν τις πρώτες ρίψεις. Την ίδια ώρα η Αφροδιτή 2 του Τατοΐου σηκώθηκε στις 13:25 και στις 13:40, σε 18 λεπτά δηλαδή μετά τη δήλωση είχε κάνει την πρώτη ρίψη. Η φωτιά δεν πιανόταν γιατί ήταν σε ακαθάριστο δάσος. Και επειδή ακούω μια συζήτηση περί άπνοιας ο μετεωρολογικός σταθμός Τατοΐου στις 17:02 κατέγραψε 6 μποφόρ ριπές».
Προφανώς και είχαμε προετοιμαστεί. Παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα. Τα κάναμε 74 γιατί βλέπαμε τι έρχεται. Το πρόγραμμα μη στρατιωτικών και επενδύσεων δεν το ανακαλύψαμε σήμερα. Δεκαπέντε ημέρες πριν είχε ψηφιστεί από το ΚΥΣΕΑ”.
Πότε ενεργοποιήθηκε ο ευρωπαϊκός μηχανισμός: “Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Είχαμε πλήρη αντίληψη το βράδυ ότι όλα αυτά τα μέτωπα ήταν εξαιρετικά δύσκολα. Τον ενεργοποιήσαμε στις 9.30 το βράδυ, αφού πρώτα τηλεφωνικά μας είπαν οι αρμόδιοι ότι ήταν λίγο δύσκολο να βοηθήσουν. Σε τι αργήσαμε; Το πρωτόκολλο το εφαρμόσαμε μέχρι τέλους. Όλος ο κρατικός μηχανισμός ενεργοποιήθηκε. Είμαστε ευγνώμονες για την ανταπόκριση όλως αυτών των ανθρώπων. Καμία καθυστέρηση δεν υπήρχε”.
Και συνέχισε: “Αντιμετωπίσαμε 99 πυρκαγιές σε μία ημέρα. Δεν υποτιμήσαμε καμία πυρκαγιά (σ.σ. απαντώντας αν υποτιμήθηκε η φωτιά στην Εύβοια). Στις 2 Αυγούστου δώσαμε εντολή για ανάκληση αδειών… Όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Ακούω κριτική ότι υπήρχαν οχήματα της Πυροσβεστικής μπροστά στους οικισμούς, έβλεπαν τη φωτιά και δεν επιχειρούσαν. Αυτοί που μέναν πίσω, έμεναν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Ξεκινήσαμε με 55 οχήματα, συνεχίσαμε με 75…”.
“Οι εκκενώσεις και το 112 δίνονται για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές. Είμαι ευγνώμων ακόμα και για τους κατοίκους που έμεινα δίπλα στους πυροσβέστες. Το 112 είναι η απόλυτη παρακαταθήκη για τη θωράκιση της χώρας”.
“Όλα τα στελέχη της κυβέρνησης, οι παραιτήσεις τους είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού. Η δική μου είναι πάνω πάνω. Γιατί καλούμε κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας. Δουλεύω πάντα με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος… Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και είναι μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αλλά ξέρω ότι δόθηκε μία τεράστια μάχη, καθοδηγώντας όλα τα παιδιά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του στρατού… Και λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές”.
“Η αίσθηση μου για την Ηλεία είναι ότι πρόκειται για εμπρησμό. Για το θέμα της φωτιάς που ξέφυγε: Πρέπει να αποτιμήσουμε κάποια θέματα.
«Το γενικό πρόσταγμα το έχει το Συντονιστικό Κέντρο. Η εικόνα που δίνεται σε ένα σημείο. Την ίδια ώρα που μια κάμερα είναι σε ένα σημείο και λέει ότι εδώ δεν υπάρχει πυροσβεστικό, εμείς έχουμε πλήρη εικόνα που βρίσκονται και τα 72 οχήματά μας. (…) Βλέπεται σημεία που καίγονται και ο χρόνος απόκρισης είναι μηδενικός», επέμεινε αναφορικά με την Εύβοια και τόνισε: «Δεν είναι εύκολο να κρίνεις από μια γωνιά να κρίνεις για μια ολόκληρη περιοχή».
«Με πολύ σεβασμός στην αγωνία σας, κάποιοι πίσω διαχειρίζονται την ίδια ώρα 3.500 πυροσβέστες. 1150 οχήματα, και μιλάω για το βράδυ. Ανάλογα με το τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή. Δεν είναι εύκολη η επιλογή. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι επιλογές που κάναμε, με 65 συναγερμούς εκκενώσεων, 586 πυρκαγιές έσωσαν ζωές», είπε υπερασπιζόμενος τις επιλογές της κυβέρνησης. «
Η διαχείριση στην Εύβοια έγινε με βάση τις προτεραιότητες που προέκυπταν. Έπρεπε να σώσουμε την Αρχαία Ολυμπία, έπρεπε να σώσουμε την Αττική. Δώσαμε αγώνα για να σώσουμε την Μαλακάσα. Δεν είναι απλή διαδικασία», είπε ο υφυπουργός.
“Εδώ και δεκαετίες διαχειριστικά σχέδια για δάση δεν υπάρχουν. Το ζήτημα της διάθεσης των πόρων μας απασχολεί. Εδώ και δεκαετίες αποτελεί τσιτάτο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και εδώ και δύο χρόνια έχουμε προχωρήσει θέματα που εδώ και δεκαετίες είχαν κολλήσει. Οι αντιπυρικές θα ανοίξουν εκεί που πρέπει να ανοίξουν”.