Κλιματική Αλλαγή: Παραλία στα Χανιά μειώθηκε από τα 200 στα 25 μέτρα!
Ημερίδα για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Μια συνολική προσέγγιση του επείγοντος θέματος της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας, σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα, επιχειρήθηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργάνωσαν, η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ), το πρόγραμμα Paris Reinforce και η ΜΚΟ «Συγκλίσεις».
Μάλιστα, το αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης εχθές, 29 Ιανουαρίου, αποδείχθηκε μικρό, δείχνοντας πόσο μεγάλο θεωρείται το θέμα της κλιματικής κρίσης.
Με τη φράση «η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια υπαρξιακή κρίση» άνοιξε την ημερίδα ο κ. Κώστας Καρράς, συνιδρυτής της ΕΛΛΕΤ, σημειώνοντας πως «επικροτεί την ευρωπαϊκή επιταγή εκμηδενισμού της χρήσης ορυκτών καυσίμων το 2050».
«Δεν υπάρχει μεν επιλογή όσον αφορά την ανάγκη μεταβολής ενεργειακών υποδομών, διατροφικών συνηθειών, μέσων μεταφοράς, πρότυπων αρχιτεκτονικής, χωροταξικών και πολεοδομικών θεσμών και γενικότερα τρόπων ζωής.
Αλλά ποια πρότυπα να επιλέξουμε από τα πολλά που προτείνονται;» αναρωτήθηκε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια θετικές επιλογές όπως η βιοκλιματική αρχιτεκτονική, η εξοικονόμηση ενέργειας και η γεωθερμία.
Από την άλλη, ο κ. Καρράς, σημειώνοντας την ανάγκη αξιοποίησης και των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών, προχώρησε σε ερωτήματα και κριτήρια για το πώς και το πού.
«Η υποτιθέμενη διάσωση της φύσης ως αφηρημένης έννοιας με τη χωροθέτηση βαρέων μορφών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που καταστρέφουν υπαρκτά και πολύτιμα στοιχεία της φύσης, αποτελεί και λογική και υπαρξιακή αντίθεση» είπε ο κ. Καρράς, φέρνοντας το παράδειγμα των Αγράφων, της Τήνου και των νησίδων του Νοτίου Αιγαίου.
Ο πρώτος κεντρικός ομιλητής, ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός έδωσε μια ιστορική ματιά στην πορεία της κλιματικής αλλαγής από την αρχαιότητα έως το… μέλλον.
Χωρίς να αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, ο κ. Ζερεφός τόνισε πως «τα τελευταία 100 χρόνια οι εκπομπές της βιομηχανίας αυξήθηκαν 40 φορές και η χρήση της ενέργειας 16 φορές».
Τον 20ό αιώνα η ανθρωπότητα χρησιμοποίησε δεκαπλάσια ενέργεια απ’ όση είχε χρησιμοποιήσει στα προηγούμενα χίλια χρόνια!
Αποτέλεσμα, «την ίδια περίοδο έχουν αυξηθεί κατά 30% οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και κατά 100% μεθανίου, φτάνοντας στις υψηλότερες τιμές των προηγούμενων 15 εκατομμυρίων ετών».
Ο έτερος κεντρικός ομιλητής, ο επίσης ακαδημαϊκός και καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Κώστας Συνολάκης, ανέδειξε τις καταστροφικές συνέπειες στις ελληνικές παραλίες από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, δείχνοντας και εικόνες με πλημμυρισμένο το Νέο Φάληρο και τον Λαιμό στη Βουλιαγμένη να έχει μετατραπεί σε νησί, σε περίπτωση που τα νερά ανέβουν 1,5 μέτρο.
Ο κ. Συνολάκης έφερε το παράδειγμα της παραλίας στο Κολυμπάρι Χανίων, όπου το πλάτος της έχει περιοριστεί από τα 200 μέτρα σε ορισμένα σημεία στα μέσα του 20ού αιώνα στα 25 μέτρα σήμερα.
«Ήδη, στην Ελλάδα οι θάνατοι από πλημμύρες έχουν ξεπεράσει εκείνους από σεισμούς» ανέφερε, τονίζοντας πως «το κλειδί είναι να σκεφθούμε διαφορετικά».
Η κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, πρόεδρος της Convergence Greece Forum («Συγκλίσεις») υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης των τριών προκλήσεων του μέλλοντος: κοινωνία μηδενικού άνθρακα, φτώχειας και αποκλεισμών.
Ο κ. Χάρης Δούκας, αναπλ. καθηγητής ΕΜΠ και συντονιστής του προγράμματος Paris Reinforce, αναφέρθηκε στους στόχους της Διάσκεψης του Παρισιού και στην ανάγκη εμβάθυνσης των προσπαθειών των κυβερνήσεων.
Στο φόντο της ζοφερής κατάστασης, εισηγήσεις για την αξιοποίηση της γεωθερμίας και του υδρογόνου, της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων και της εξοικονόμησης ενέργειας παντού (π.χ. ναυτιλία), έδιναν όχι μόνο ελπίδα αλλά και το μέτρο των δυνατοτήτων.