Ενημέρωση με ένα κλικ

Κλιματικός Συναγερμός από τον ΓΓ του ΟΗΕ: «Ο Πλανήτης Οδηγείται στο Χείλος της Αβύσσου»

Ο Αντόνιο Γκουτέρες ζητά άμεση δράση κατά της παραπληροφόρησης και τονίζει την αναπόφευκτη υπέρβαση του ορίου των 1,5°C, καλώντας σε ενίσχυση των ΑΠΕ.

Σε δραματικούς τόνους απηύθυνε έκκληση για δράση ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και καλώντας σε πάταξη της παραπληροφόρησης. Τόνισε ότι καμία χώρα δεν είναι πλέον ασφαλής από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και καύσωνες.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ παραδέχθηκε, με βαριά καρδιά, ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη έχει φτάσει στα όριά της και η επίτευξη του στόχου για περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας στους 1,5°C σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, φαίνεται πλέον ανέφικτη για τα επόμενα χρόνια. «Ένα πράγμα είναι σαφές: δεν θα καταφέρουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5°C τα επόμενα χρόνια και η υπέρβαση (του ορίου αυτού) είναι πλέον αναπόφευκτη», δήλωσε χαρακτηριστικά ενώπιον του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO) στη Γενεύη, λίγο πριν από τη διοργάνωση της COP30 στη Βραζιλία.

«Κάθε χρόνο από τα τελευταία δέκα χρόνια ήταν ο πιο ζεστός στην ιστορία. Η θερμότητα των ωκεανών σπάει ρεκόρ, ενώ παράλληλα αποδεκατίζει τα οικοσυστήματα. Και καμία χώρα δεν είναι ασφαλής από πυρκαγιές, πλημμύρες, καταιγίδες και καύσωνες», τόνισε, επισημαίνοντας την επιτακτική ανάγκη καταπολέμησης της παραπληροφόρησης, της διαδικτυακής παρενόχλησης και του «greenwashing» – της παραπλανητικής τακτικής μάρκετινγκ που αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη. Ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε, παράλληλα, την αλληλεγγύη του προς όλους τους επιστήμονες, υπογραμμίζοντας ότι «χωρίς την επιστήμη και τα διαυγή κλιματικά δεδομένα, ο κόσμος δεν θα είχε καταλάβει ποτέ την εμφάνιση της επικίνδυνης και υπαρξιακής απειλής της κλιματικής αλλαγής».

Ο Γκουτέρες επεσήμανε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν τη φθηνότερη, ταχύτερη και πιο ενδεδειγμένη λύση, αντιπροσωπεύοντας τη μοναδική αξιόπιστη οδό για τον τερματισμό της καταστροφής του κλίματος. Ζήτησε από τις κυβερνήσεις να υιοθετήσουν τολμηρά εθνικά σχέδια δράσης για το κλίμα, με στόχο τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς, καλώντας παράλληλα τις χώρες της COP30 να συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο σχέδιο χρηματοδότησης ύψους 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως για τις αναπτυσσόμενες χώρες μέχρι το 2035, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com