Ενημέρωση με ένα κλικ

Γιατί δεν πρέπει να πετάμε το λάδι από το τηγάνι στον νεροχύτη 

Τι να το κάνουμε μετά το μαγείρεμα

Κάθε χρόνο, νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο απορρίπτουν εκατομμύρια λίτρα μαγειρικού λαδιού στους νεροχύτες τους, χωρίς να συνειδητοποιούν τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της συνήθειας. Τα στερεοποιημένα λίπη και λάδια προκαλούν όχι μόνο βουλωμένες αποχετεύσεις και ακριβές επισκευές από υδραυλικούς, αλλά συμβάλλουν και στη δημιουργία τεράστιων «μαζών λίπους» (fatbergs) στο αποχετευτικό δίκτυο, οι οποίες σχηματίζονται όταν αυτά συνδυάζονται με μη βιοδιασπώμενα υλικά, όπως μωρομάντηλα. Όπως επισημαίνει στο Yahoo News η Σουζάν Μακένζι, διευθύντρια της εταιρείας Lifecycle Oils που ανακυκλώνει λάδι από τη βρετανική βιομηχανία τροφίμων, το πρόβλημα της λανθασμένης απόρριψης ελαίων και λιπών είναι μεγάλο, αφού οι ουσίες αυτές «φράζουν τους αγωγούς και τα δίκτυα αποχέτευσης, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στις εταιρείες ύδρευσης και στο περιβάλλον». Πέρα από τις ζημιές στις υποδομές, η απόρριψη λαδιού στις αποχετεύσεις έχει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Όταν το λάδι καταλήγει στα ποτάμια, είναι καταστροφικό για την άγρια ζωή που ζει εκεί», εξηγεί η Μακένζι. «Μειώνει τα επίπεδα οξυγόνου στο νερό, πνίγει τα πλάσματα που ζουν σε αυτό, καθιστά το νερό τοξικό και διαταράσσει ολόκληρο το οικοσύστημα». Πολλοί θεωρούν πως κάποια λάδια, όπως το ελαιόλαδο, είναι ασφαλέστερα επειδή παραμένουν υγρά σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Ωστόσο, όπως τονίζει η Μακένζι, κανένα λάδι δεν είναι «ασφαλές» για απόρριψη στον νεροχύτη. Ακόμη και το ελαιόλαδο αρχίζει να στερεοποιείται όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 3°C, προκαλώντας τα ίδια προβλήματα με τα ζωικά λίπη. «Ακόμα και στην υγρή του μορφή, το λάδι καλύπτει τα τοιχώματα των σωληνώσεων, παγιδεύει υπολείμματα και δημιουργεί εμφράξεις, ενώ συνεχίζει να ρυπαίνει τα υδάτινα συστήματα», προειδοποιεί η ειδικός. Πώς μπορούμε να απορρίπτουμε όμως το λάδι και άλλου είδους λίπη μετά το μαγείρεμα; Όπως αναφέρει άρθρο του Guardian, μια εναλλακτική λύση είναι η αποθήκευσή του χρησιμοποιημένου λαδιού σε ένα άδειο βάζο ή μπουκάλι, που θα απορρίπτεται στα σκουπίδια όταν γεμίσει. Μικρές ποσότητες, όπως τα λάδι σε μια κονσέρβα τόνου, μπορούν να απορροφηθούν με χαρτί κουζίνας και να απορριφθούν με τα κοινά απορρίμματα. Επίσης, για την προστασία του περιβάλλοντος, συνιστάται να επαναχρησιμοποιούμε το λάδι στο μαγείρεμα όταν αυτό είναι εφικτό και ασφαλές. Αν κάποιος έχει τη συνήθεια να ρίχνει λάδι στον νεροχύτη και ανησυχεί για τις επιπτώσεις, η πρώτη κίνηση είναι να σταματήσει να το κάνει. Στη συνέχεια, μπορεί να γεμίσει τον νεροχύτη με πολύ ζεστό νερό και να τον αδειάσει δύο ή τρεις φορές, ώστε να διαλυθούν τα λάδια που έχουν συσσωρευτεί στους σωλήνες.

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com