Ενημέρωση με ένα κλικ

Καύσωνας: Έκτακτα μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα

Στο «κόκκινο» θα είναι η θερμοκρασία και τις επόμενες ημέρες, καθώς σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ ο καύσωνας θα συνεχιστεί έως και την Παρασκευή.

 

Έτσι για σήμερα, Τρίτη 16/7, η κυβέρνηση παίρνει έκτακτα μέτρα και καθιστά να  είναι υποχρεωτική από τις 12:00 έως τις 17:00 η παύση των χειρωνακτικών εργασιών που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο, κυρίως για εργαζόμενους επιχειρήσεων στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ήπειρο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη δυτική και ανατολική Πελοπόννησο.

Σε αυτές τις περιοχές αναμένεται να επικρατήσουν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το από 15/07/2024  έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ και καθίσταται υποχρεωτική η παύση εργασιών όταν η θερμοκρασία είναι ίση ή ανώτερη των 40° C.

Ενδεικτικά, η παύση εργασιών αφορά τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια και delivery.

Επιπλέον, από την Τετάρτη (17/7) έως και την Παρασκευή (19/7), καθίσταται η παύση χειρωνακτικών εργασιών που εκτελούνται σε εξωτερικό χώρο από τις 12:00 έως τις 17:00. Ενδεικτικά, αναφέρονται εργασίες σε τεχνικά και οικοδομικά έργα, εργοτάξια, διανομή και μεταφορά προϊόντων και αντικειμένων με δίτροχο όχημα πατίνι, τροχοπέδιλα κ.α (delivery) κ.λπ..

 Επισημαίνεται ότι ειδικά για εργασίες σε ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη η υποχρέωση των ανωτέρω προβλέψεων ισχύει για θερμοκρασία που διαμορφώνεται σε τιμή άνω των 38οC.

Εφόσον εφαρμοστεί το μέτρο της παύσης εργασιών διανομής, μπορεί να διατηρείται ενεργή η επιλογή της παραγγελιοληψίας με παραλαβή του χρήστη απευθείας από το κατάστημα (takeaway), καθώς και ενδεχόμενη δυνατότητα να εκτελείται διανομή με οχήματα ιδιωτικής χρήσης, εκτός των δικύκλων και λοιπών μέσων του προηγούμενου εδαφίου, όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 2 του Ν. 2696/1999, υπό ειδικότερους όρους ή προϋποθέσεις, εφόσον διαθέτουν κλιματισμό.

Σε περίπτωση μη τήρησης του μέτρου της υποχρεωτικής παύσης, επιβάλλεται από την Επιθεώρηση Εργασίας χρηματικό πρόστιμο, ύψους 2.000 ευρώ, ανά εργαζόμενο της επιχείρησης.

 

Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει