Κλιματική αλλαγή: Σχέδιο για βοήθεια 100 δισ. δολαρίων σε φτωχές χώρες
Οι ανεπτυγμένες χώρες είναι σίγουρες ότι μπορούν να επιτύχουν τον στόχο να δίνουν 100 δισ. δολάρια κάθε χρόνο σε πιο φτωχές χώρες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή μέχρι το 2023, τρία χρόνια αργότερα από τον αρχικό στόχο, σύμφωνα με επίσημο σχέδιο που έγινε γνωστό την Δευτέρα.
Το σχέδιο για το πώς θα επιτευχθεί ο στόχος, το οποίο ετοίμασαν ο Καναδάς και η Γερμανία πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που θα διεξαχθεί στη Σκωτία, αναφέρει πως οι ανεπτυγμένες χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα και διαμαρτύρονται που η ιδιωτική χρηματοδότηση δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες.
Η χρηματοδότηση του κλίματος είναι ένα κρίσιμο θέμα της συνόδου κορυφής, η οποία θα ήθελε να δει πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις των χωρών προκειμένου να περιορίσουν την υπερθέρμανση. Όμως η αποτυχία να επιτευχθεί ο στόχος των 100 δισ. δολαρίων έως το 2020, ένας στόχος που είχε τεθεί το 2009 στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, δείχνει πώς οι υποσχέσεις που αθετήθηκαν στο παρελθόν μπορούν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη και να περιπλέξουν τις προσπάθειες για ορισμό νέων στόχων προκειμένου να αυξηθεί η βοήθεια για το κλίμα.
Οι συντάκτες του 12σέλιδου σχεδίου ανέφεραν πως αναμένουν από τις ανεπτυγμένες χώρες να πραγματοποιήσουν σημαντική πρόοδο προς τον στόχο των 100 δισ. δολαρίων το 2022 και πως είναι σίγουροι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί το 2023.
«Τα στοιχεία μας δίνουν την αυτοπεποίθηση ότι θα μπορέσουμε πιθανότατα να κινητοποιήσουμε περισσότερα από 100 δισ. αμερικανικά δολάρια τον χρόνο από τότε στο εξής», αναφέρεται στο σχέδιο.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Αφρικανικές χώρες πιστεύουν πως η χρηματοδότηση πρέπει να αυξηθεί στο δεκαπλάσιο και πλέον, στα 1,3 τρισ. δολάρια τον χρόνο έως το 2030, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters τον περασμένο μήνα ένας σημαντικός Αφρικανός διαπραγματευτής για το κλίμα.
Η σύνοδος κορυφής COP26 ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου και τελειώνει περίπου δύο εβδομάδες αργότερα. Διεξάγεται στην πόλη Γλασκώβη της Σκωτίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ