“Safe Youth”:Ξεκινάει σήμερα η λειτουργία του panic button για τους νέους
Το «Safe Youth» θα χρησιμοποιείται σε περίπτωση απειλής ή του κινδύνου της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας του μαθητή.
Σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, παρουσιάζεται η εφαρμογή Safe Youth, το Panic Button που σχεδιάστηκε για να προσφέρει προστασία στους ανήλικους και να ενημερώνει τους γονείς τους.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, είχε δηλώσει ότι «το Safe Youth είναι σύνθετο, περιέχει πάρα πολλές χρήσεις, ελπίζω ότι θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο»
Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά και στους ενηλίκους να καταγγέλλουν αμέσως ένα περιστατικό.
Το Safe Youth καλύπτει και περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, παρέχοντας οδηγίες για την προστασία των ανηλίκων και ενημερώνοντας για τους τρόπους επικοινωνίας με την αστυνομία.
Η εφαρμογή απαιτεί από τους ανήλικους να εισάγουν τα στοιχεία τους και να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρήση της γίνεται σε περιπτώσεις όπου οι ανήλικοι βρίσκονται σε κίνδυνο.
Η εφαρμογή αυτή προορίζεται για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών και δεν απαιτεί γονική συναίνεση για τη χρήση της. Η γονική έγκριση θεωρείται δεδομένη με το γεγονός ότι το παιδί έχει πρόσβαση στο κινητό τηλέφωνο, εξήγησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντία Δημογλίδου που μίλησε στο MEGA.
Επιπλέον, τόνισε ότι «μαζί με το 10201 που λειτουργεί, είναι εργαλεία τα οποία δίνονται στα παιδιά και στους ενηλίκους προκειμένου, όταν υπάρχει ένα θερμό γεγονός, αμέσως να καταγγέλλεται και να σπεύδει η Αστυνομία για να το αντιμετωπίσουμε».
Τόνισε όμως ότι η εφαρμογή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αδικαιολόγητα. Για τον λόγο αυτό, οι γονείς παρέχουν αναλυτικές πληροφορίες, καθώς «η άσκοπη ενεργοποίηση της αστυνομίας χωρίς λόγο δεν είναι μόνο ακατάλληλη, αλλά συνιστά και παράβαση του νόμου».
Επισήμανε, επίσης, ότι «φέτος στο 10μηνο του 2024 έχουμε 12.000 συλλήψεις ανηλίκων, σε σύγκριση με 8.600 πέρυσι, κυρίως σε ηλικίες από 13 μέχρι 17. Είναι πολύ σημαντικές οι ευθύνες των γονέων, η έλλειψη εποπτείας των παιδιών».
Αναφορικά με τους ελέγχους σε μπαρ για κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους, ξεκαθάρισε πως η Αστυνομία με την ισχύουσα νομοθεσία δεν έχει καμία δυνατότητα να κάνει ελέγχους για αλκοόλ, όμως τώρα ετοιμάζεται σχετική διάταξη, έτσι ώστε η Αστυνομία να μπορεί.
«Από την άλλη πλευρά νομίζω ότι πρέπει να δούμε αυτό το θέμα κυρίως με τις ιδιωτικές εκδηλώσεις, πάρτι σε κλαμπ και μπαρ για να συλλέξουν κάποια χρήματα. Αυτό, στο τέλος οδηγεί σε ποτά. Αυτό πρέπει να είναι γνωστό στην αστυνομία και η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά από ρυθμίσεις τώρα, προκειμένου να βελτιώσουμε σημαντικά το νομοθετικό πλαίσιο», κατέληξε.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις