Αυξάνονται τα ποσά των e-δαπανών που πρέπει να γίνουν
Εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι αποκτούν φέτος εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ακίνητα ή κινητές αξίες και για τους οποίους προβλέπεται κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα για να μη βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος που θα υποβάλουν το 2021, για το τρέχον φορολογικό έτος.
Το ετήσιο πραγματικό εισόδημα καθενός από τους φορολογούμενους αυτούς, το οποίο θα ληφθεί υπόψη για να υπολογιστεί το ποσό των δαπανών που απαιτείται να έχουν πραγματοποιήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ώστε να μην πληρώσουν έξτρα φόρο 22%, θα είναι τελικά λίγο μεγαλύτερο, καθώς δεν θα αφαιρεθεί από αυτό η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Κι αυτό θα συμβεί λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για τα εισοδήματα των συγκεκριμένων φορολογουμένων.
Ως εκ τούτου, το απαιτούμενο ποσό των δαπανών που θα πρέπει να έχουν καλύψει έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικές πληρωμές θα είναι, τελικά, μεγαλύτερο από αυτό που θα προέκυπτε εάν ίσχυε και εξέπιπτε η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Θα πρέπει συνεπώς να καλύψουν μεγαλύτερα ποσά δαπανών με ηλεκτρονικές πληρωμές για να αποφύγουν τον κίνδυνο απρόβλεπτης επιβάρυνσης με επιπλέον ποσά πληρωτέου φόρου εισοδήματος.
Όπως είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 7 του φορολογικού νόμου 4646/2019 προβλέπεται ότι:
1. Κάθε φορολογούμενος με ετήσιες απολαβές προερχόμενες εκ μιας ή περισσοτέρων από τις 5 βασικές πηγές εισοδήματος, δηλαδή από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και ενοίκια ακινήτων, θα πρέπει να έχει πραγματοποιήσει κατά το χρονικό διάστημα από την 1η-1-2020 έως την 31η-12-2020 δαπάνες για αγορές αγαθών και παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους έως 30% του ετησίου ατομικού πραγματικού εισοδήματός του από τις πηγές αυτές. Για να αναγνωριστούν οι δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών θα πρέπει να έχουν εξοφληθεί με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (προπληρωμένες κάρτες, πληρωμές μέσω e-banking κ.λπ.). Από το ετήσιο πραγματικό εισόδημα που θα ληφθεί υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών θα αφαιρούνται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και τυχόν δαπάνες του φορολογούμενου για διατροφή. Τεκμαρτά εισοδήματα προσδιοριζόμενα με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων δεν θα ληφθούν υπ’ όψιν.
- Το ποσό των δαπανών που θα ληφθεί υπόψη δεν μπορεί να υπερβεί σε ετήσια βάση τα 20.000 ευρώ. Δηλαδή για όσους φορολογούμενους πραγματοποιήσουν φέτος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσό δαπανών μεγαλύτερο των 20.000 ευρώ, θα ληφθούν υπόψη μόνο τα 20.000 ευρώ.
Πηγή: dimosio.gr