Ενημέρωση με ένα κλικ

Εγκωμιαστικά σχόλια για την αντιμετώπιση της Ελλάδος όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού

Αφορμή η πρωτοβουλία κρατών για άνοιγμα των μεταξύ τους συνόρων

Με εγκωμιαστικό λόγο αναφέρθηκε προς την Ελλάδα η Washington Post, σε άρθρο της σχετικά με την αντιμετώπιση του κορονοϊού παγκοσμίως.

Κύριο θέμα του δημοσιεύματος αποτελεί η πρωτοβουλία ομάδας χωρών οι οποίες πέτυχαν την ανάσχεση της διαδόσεως του κορονοϊού αποκαθιστώντας τους εμπορικούς δεσμούς και τον μεταξύ τους τουρισμό.

Η ομάδα των κρατών αυτών περιλαμβάνει την Αυστραλία, την Αυστρία, το Ισραήλ, την Τσεχία, τη Δανία, την Ελλάδα και τη Νέα Ζηλανδία, εκ των οποίων ορισμένες, έχουν μεγάλη τουριστική βιομηχανία η οποία αναμένεται να πληγεί σοβαρά αν οι τουρίστες μείνουν στις χώρες τους φέτος.

Το ενδεχόμενο ανοίγματος των συνόρων μεταξύ των χωρών αυτών φαντάζει θελκτικό, με τις χώρες να ελπίζουν στην οικονομική ανακούφιση του τουριστικού τομέα. Μεταξύ των χωρών αυτών σημειώνεται ότι, η Τσεχία, η Ελλάδα και η Δανία, επέβαλαν νωρίς περιοριστικά μέτρα προτού προλάβει ο ιός να εξαπλωθεί σε μεγάλο βαθμό στην επικράτειά τους.

Ο περιορισμός των κρουσμάτων εντός αυτών των χώρων, έχει προκαλέσει την επιθυμία εναρμόνισης των πολιτικών τους με σκοπό την αποφυγή αναζωπυρώσεως της διάδοσής του.

Προϋπόθεση για το άνοιγμα των συνόρων στο διμερές τους εμπόριο και τον τουρισμό, αποτελεί η από κοινού υιοθέτηση μέτρων όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, τα μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού, τα διάφορα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και η παράταση του κλεισίματος των συνόρων προς τις χώρες όπου ακόμη συνεχίζεται η ταχεία εξάπλωση του ιού.

Παρόλα αυτά η πρωτοβουλία αυτή συναντά αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία βλέπει την πρωτοβουλία αυτή ως υπονόμευση των θεσμών της με αυτόβουλες ενέργειες από κράτη μέλη της.

Η πρωτοβουλία αυτή σημαίνει την διευκόλυνση των μετακινήσεων μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ, την παρούσα στιγμή, σύμφωνα με δηλώσεις Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του.

Παρά την πρόσκληση της Γερμανίας σε διάσκεψη των συγκεκριμένων κρατών η ίδια αρνήθηκε να συμμετάσχει, ενώ την Τετάρτη το Βερολίνο, παρέτεινε έως τα μέσα Ιουνίου τη γενική ταξιδιωτική οδηγία για τον υπόλοιπο κόσμο. Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας Χάικο Μας, τόνισε ότι χρειάζονται κοινά κριτήρια σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για την αποκατάσταση της ελευθερίας των κινήσεων, συμπληρώνοντας ότι «ένας ευρωπαϊκός ανταγωνισμός για το ποιος θα επιτρέψει πρώτος τα τουριστικά ταξίδια, θα οδηγήσει σε αδικαιολόγητο ρίσκο».

Παρά τον φόβο ορισμένων για περαιτέρω τριβές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω της πρωτοβουλίας αυτής, αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν την πρωτοβουλία αυτή ανεπαρκή καθώς δεν είναι δυνατό να αντισταθμιστεί η απώλεια επισκεπτών από μεγάλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία.

Ιδιαίτερη μνεία εντός του άρθρου γίνεται για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι ο τουριστικός τομέας συνεισφέρει άνω του 8% του ΑΕΠ με την κυβέρνηση να σχεδιάζει την κλιμακωτή άφιξη επισκέψεων από συγκεκριμένες χώρες έπειτα από την 1η Ιουλίου.

Τη Δευτέρα η Ελλάδα κατέγραψε μόνο 15 νέα κρούσματα και οι ασθενείς στις ΜΕΘ μειώθηκαν στους 40. Όπως σημείωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, η επιτυχία της χώρας ως προς τον περιορισμό των κρουσμάτων μπορεί να την καταστήσει ιδιαίτερα θελκτικό προορισμό για εκείνους τους τουρίστες που ανησυχούν για την υγεία τους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com