Ντίνα Νικολάου: Η μάχη για τη γυναικεία ενδυνάμωση στην κουζίνα
Η καταξιωμένη σεφ μιλάει για την κακοποιητική κουλτούρα στο επάγγελμά της, την προσωπική της πορεία και το όραμά της για τις γυναίκες της γαστρονομίας.
Η Ντίνα Νικολάου, μετά από μια τριαντάχρονη πορεία γεμάτη επιτυχίες τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελλάδα, μοιράζεται μια ειλικρινή εξομολόγηση στο Down Town Κύπρου και τον δημοσιογράφο Γιάννη Βίτσα. Αναφέρεται στην ίδρυση της έδρας ελληνικής κουζίνας στην κορυφαία ακαδημία γαστρονομίας στο Παρίσι, στο φιλόδοξο νέο της project «dina’s», αλλά και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στο απαιτητικό αυτό επάγγελμα.
“Υπάρχει τρομερή πίεση στην κουζίνα. Δυστυχώς, πολλοί άνδρες σεφ υιοθετούν κακοποιητικές συμπεριφορές. Οι παλαιότερες γενιές επαγγελματιών ήταν συχνά αυστηροί, απρόσεκτοι, πετούσαν μαχαίρια, φώναζαν και έβριζαν στο χώρο εργασίας. Εγώ στάθηκα τυχερή, καθώς κατάφερα να δημιουργήσω το δικό μου χώρο, όπου θέτω εγώ τους κανόνες”, δηλώνει η Ντίνα Νικολάου.
Η γνωστή σεφ τονίζει τη σημασία της συλλογικής φωνής των γυναικών στο επάγγελμά της: “Πρέπει συλλογικά να έχουμε μία φωνή ως γυναίκες στο επάγγελμα. Εάν το καταφέρω, θα αισθανθώ μεγάλη χαρά”.
Επιπλέον, η Νικολάου αποκάλυψε ένα περιστατικό όπου ένας γνωστός Έλληνας συνάδελφός της, παρά την αναγνώριση της δουλειάς της, αμφισβήτησε τον ρόλο της. “Μου είπε, ‘Εσύ θα λέγαμε Ντίνα είσαι διατροφολόγος’. Του απάντησα: ‘Ναι! Μπορεί να είμαι και διατροφολόγος. Έχω κάνει πολλά σεμινάρια άλλωστε. Όμως έχεις δοκιμάσει το φαΐ μου. Δεν ήταν αρκετά καλό, ώστε να αισθανθείς ότι είμαι μαγείρισσα;'”.
“Δεν ξέρω. Νομίζω ότι οι άνδρες σεφ δεν έχουν εκτιμήσει και καταλάβει τον ρόλο και τη δυναμική των γυναικών στο επάγγελμα”, καταλήγει η Ντίνα Νικολάου, εκφράζοντας την ελπίδα της για μελλοντική αλλαγή.

