Ενημέρωση με ένα κλικ

Άμστερνταμ: Ένα Γαστρονομικό Ταξίδι Πέρα από τα Κλισέ

Ο Άκης Πετρετζίκης εξερευνά τις κρυμμένες γεύσεις της ολλανδικής πρωτεύουσας, από αυθεντικά street food μέχρι πρωτοποριακές γαστρονομικές δημιουργίες.

Το Άμστερνταμ, πέρα από τη διάσημη εικόνα με τα ποδήλατα, τα κανάλια και τις πολύχρωμες τουλίπες, κρύβει έναν πλούτο από ιστορίες, αρώματα και γεύσεις που διασταυρώνονται με τον δυναμικό ρυθμό της πόλης. Ο Άκης Πετρετζίκης, μέσα από την εκπομπή «Akis’ Food Tour», μας προσκαλεί σε ένα απολαυστικό ταξίδι στην καρδιά της ολλανδικής πρωτεύουσας. Στο επεισόδιο που μεταδίδεται απόψε στις 20:45, ανακαλύπτουμε ότι πίσω από κάθε μπουκιά, κάθε αναψυκτικό, κάθε πιάτο, κρύβεται μια πόλη που μιλάει τη δική της, μοναδική γλώσσα της απόλαυσης.

Η εξερεύνηση ξεκινά από την πολυσύχναστη αγορά Albert Cuyp, όπου ο Άκης, υπό την καθοδήγηση της Fleur, μαθαίνει τα μυστικά της παραδοσιακής ρέγγας, πώς να απολαμβάνεις τα αυθεντικά stroopwafels και τι σημαίνει η αληθινή ολλανδική φιλοξενία. Στη συνέχεια, οι γεύσεις μεταφέρονται στην Ελλάδα, με μια στάση στην ταβέρνα Romios, που μοσχοβολάει οικειότητα και σπιτικό φαγητό, για να καταλήξουν στη δοκιμή του πιο «βρόμικου» και απολαυστικού σάντουιτς στο Eetsalon van Dobben.

Η γαστρονομική διαδρομή συνεχίζεται με τη συνάντηση της ελληνικής κουζίνας και της γαλλικής φινέτσας στο Massalia, ενώ στο Proeflokaal A. van Wees, ο Άκης αποκαλύπτει τα μυστικά του jenever, του εθνικού ποτού της Ολλανδίας, και γιατί συχνά συνδυάζεται με μια δροσερή μπίρα. Μια πρωτοποριακή εμπειρία τον περιμένει σε ένα «βρώσιμο δάσος» (food forest), όπου συνομιλεί με εμπνευσμένους σεφ όπως ο Emile van der Staak και ο Ανδρέας Χρυσομάλλης, δοκιμάζοντας πιάτα από φυτά που ξαφνιάζουν με τη γεύση τους, θυμίζοντας μέχρι και κοτόπουλο.

Η γαστρονομική σκηνή του Άμστερνταμ ξεδιπλώνεται σε όλο της το εύρος, από την Creole αίσθηση του Elysianne και τη soulful μουσική του Cue, μέχρι τα comfort toasties του Monty’s και τις αμέτρητες, περισσότερες από 250, γεύσεις cheesecake στο Cheesy Cakes. Η παράδοση, βέβαια, κατέχει ξεχωριστή θέση, με την επίσκεψη στην ιστορική Cheese Market στο Alkmaar. Εκεί, ο Άκης μαθαίνει για την τέχνη των τυροπαραγών της Ολλανδίας και βιώνει από πρώτο χέρι τη διαδικασία μεταφοράς των τυριών.

Η ιδανική κατάληξη αυτού του ταξιδιού δεν θα μπορούσε παρά να είναι μια χαλαρή βόλτα με ποδήλατο ανάμεσα σε ανθισμένες τουλίπες. Το Άμστερνταμ αποδεικνύεται όχι απλώς ένας τουριστικός προορισμός, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός με δικό του ρυθμό, μαγευτικά αρώματα, βαθιές μνήμες και ανθρώπους που γνωρίζουν την τέχνη του απλού, ουσιαστικού μαγειρέματος. Ο Άκης Πετρετζίκης, με την πολύτιμη παρέα του «Akis’ Food Tour», βρέθηκε εκεί για να ζήσει, να γευτεί και να μοιραστεί αυτή την αυθεντική εμπειρία.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com