Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για επανεκκίνηση της δραστηριότητας του σινεμά
Δημόσια παρέμβαση για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας του σινεμά κάνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε ανοιχτή επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, τους υπουργούς Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας, Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υγείας, στον γγ Σύγχρονου Πολιτισμού, τον πρόεδρο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου Οπτικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ).
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου:
«Παρεμβαίνουμε δημόσια για να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί μέσα στον Μάιο αποτελεσματική πολιτιστική πολιτική επανεκκίνησης της δραστηριότητας στο σινεμά.
Παραγωγοί, σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, καλλιτεχνικοί συντελεστές και όλοι οι τεχνικοί ενός ολόκληρου κλάδου του πολιτισμού και της οικονομίας ζητάμε:
– Επίσημες, σαφείς, καθαρές, ρεαλιστικές (να καταρτιστούν σε συνεργασία με ανθρώπους που γνωρίζουν το επάγγελμα) οδηγίες επανέναρξης των γυρισμάτων σε ασφαλείς συνθήκες. Αναφερόμαστε σε κατευθυντήριες γραμμές (guidelines), σύμφωνα με τις οποίες μπορούν να ξαναρχίσουν τα γυρίσματα και οι υπόλοιπες φάσεις της παραγωγής, αντίστοιχες με αυτές που ανακοινώνονται τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
– Στήριξη των παραγωγών που θα καταφέρουν να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα με συγκεκριμένο και διακριτό κονδύλι του ΥΠΠΟΑ, σε πιθανή συνεργασία με άλλα υπουργεία, που θα καλύπτει το σημαντικό επιπλέον κόστος που θα επέλθει από την εφαρμογή των οδηγιών, και έκτακτα υποστηρικτικά μέτρα εξασφάλισης ρευστότητας για τις τρέχουσες και υπό έναρξη παραγωγές.
– Πλήρη και άμεση αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου μέσω των Διευθύνσεών του, επίσπευση των διαδικασιών και άμεση ανακοίνωση μέσα στον Μάιο των εγκρίσεων για τις προτάσεις που εκκρεμούν έως και δύο χρόνια στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την ΕΡΤ και επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των ήδη εγκεκριμένων φακέλων cash rebate του ΕΚΟΜΕ, ώστε να τρέξουν άμεσα τα σχέδια ανάπτυξης (development), τα γυρίσματα, οι συμπαραγωγές με το εξωτερικό, και άρα:
α) Να υπάρχει εργασία στον οπτικοακουστικό τομέα την επόμενη διετία και να μην εγκαταλειφθούν χιλιάδες επαγγελματίες σε χρόνια ανεργία.
β) Να παραχθούν πολιτιστικά προϊόντα στην Ελλάδα, για την Ελλάδα και το εξωτερικό.
γ) Να μην ανακοπεί η δυναμική πορεία του ελληνικού σινεμά στο εσωτερικό και το εξωτερικό και η αναπτυξιακή πορεία των αλλοδαπών παραγωγών που γυρίζονται στην Ελλάδα (services).
Σημειώνουμε εδώ ότι η διοίκηση του ΥΠΠΟΑ έχει υποσχεθεί δημόσια και σε όλους τους τόνους -πόσο μάλλον σε συνθήκη πανδημίας- ότι οι εγκρίσεις θα προχωρήσουν, ωστόσο τα πράγματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, παραμένουν στάσιμα.
Η δε πρόσφατη ανακοίνωση έκτακτων διαγωνισμών για ταινίες μικρού μήκους, ντοκιμαντέρ και animation, αν και ευπρόσδεκτη, είναι εξαιρετικά μικρής εμβέλειας και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρείται ως η “λύση”.
– Ουσιαστική στήριξη των κινηματογραφικών αιθουσών, των διανομέων και των φεστιβάλ που λειτουργούν στη χώρα.
– Αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου για τα πνευματικά δικαιώματα των παραγωγών και των καλλιτεχνών, των οποίων το έργο διανέμεται εσπευσμένα και για αυτό πολλές φορές άναρχα, στο διαδίκτυο.
– Έως ότου γίνουν τα παραπάνω και επιστρέψει η παραγωγή οπτικοακουστικών έργων σε μία κανονικότητα, είναι σημαντική η ένταξη όλων των επαγγελματιών του σινεμά στο έκτακτο πρόγραμμα στήριξης των 800 ευρώ, αλλά και σε όποιο αντίστοιχο επίδομα ακολουθήσει, αφού όπως δομήθηκε (με κριτήριο το εποχικό επίδομα του 2019 που αναφέρεται στα εισοδήματα του 2018) αποκλείει ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό τους.
Και τα παραπάνω έξι σημεία είναι εξίσου σημαντικά και επιτακτικά.
Ελπίζουμε η κυβέρνησή σας να προσφέρει άμεσα τις λύσεις, ως οφείλει, και σας προτείνουμε για τον σκοπό αυτόν τη δημιουργία ενός ειδικού task force για αυτήν την περίοδο, αποτελούμενο από ανθρώπους που γνωρίζουν σε βάθος τα θέματα του σινεμά, ώστε και να μπορούν να επισπεύσουν τις παραπάνω διαδικασίες, αλλά και να αντιδρούν άμεσα σε όλα τα νέα δεδομένα που ενδέχεται να προκύψουν.
Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα διογκώσει προβλήματα, θα διώξει τις ξένες επενδύσεις σε κινηματογραφικές παραγωγές στη χώρα και κυρίως θα οδηγήσει ανθρώπους και επιχειρήσεις πολύτιμες για τη χώρα στην καταστροφή.
Στη διάθεσή σας και των συνεργατών σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση.
Με τιμή,
το ΔΣ της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Γιώργος Τσεμπερόπουλος, σκηνοθέτης-παραγωγός
Ελίνα Ψύκου, σκηνοθέτις-παραγωγός
Γιώργος Τσούργιαννης, παραγωγός
Σύλλας Τζουμέρκας, σκηνοθέτης
Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγός
Σίμος Σαρκετζής, διευθυντής φωτογραφίας
Νίκος Πάστρας, μοντέρ-σκηνοθέτης».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ