Ενημέρωση με ένα κλικ

Κίνδυνος αποκλεισμού του Ισραήλ από τη Eurovision 2026 λόγω νομοθετικής πρωτοβουλίας

Η EBU εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για την προσπάθεια ελέγχου των οικονομικών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, απειλώντας με αποβολή.

Την ώρα που το Ισραήλ βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση και η διεθνής προσοχή είναι στραμμένη στις επιχειρήσεις σε Λίβανο και Ιράν, μια εσωτερική νομοθετική πρωτοβουλία απειλεί τη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για το 2026. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκτήσει τον έλεγχο των οικονομικών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU).

Η στρατηγική παράκαμψης εντός της Κνεσέτ

Η πρόταση νόμου, η οποία προωθείται από τον βουλευτή του Λικούντ, Αβιχάι Μποαρόν, στοχεύει στην κατάργηση της ανεξάρτητης χρηματοδότησης του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Σύμφωνα με το σχέδιο, ο προϋπολογισμός της δημόσιας τηλεόρασης δεν θα είναι πλέον σταθερός, αλλά θα καθορίζεται απευθείας από την εκάστοτε κυβέρνηση. Για να αποφευχθούν οι αντιδράσεις, η πρόταση μεταφέρθηκε αιφνιδιαστικά από την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στην Επιτροπή Οικονομικών της Κνεσέτ (του ισραηλινού κοινοβουλίου). Αυτή η κίνηση ερμηνεύεται ως προσπάθεια παράκαμψης των θεσμικών ενστάσεων, εκμεταλλευόμενη τη γενικότερη αναταραχή λόγω του πολέμου.

Το «καμπανάκι» της EBU και η απειλή αποβολής

Η αντίδραση της EBU ήταν ακαριαία, καθώς η ανεξαρτησία των δημόσιων μέσων ενημέρωσης αποτελεί απαράβατο όρο για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. «Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τον νόμο που θα επιτρέψει την τροποποίηση ή ακόμη και την κατάργηση άρθρων του προϋπολογισμού του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτοντας σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να εκληφθεί ως προσπάθεια της ισραηλινής κυβέρνησης να αποκτήσει έλεγχο στο Kan», ανέφερε ο οργανισμός σε επίσημη τοποθέτησή του.

Εάν ο νόμος ψηφιστεί, το Ισραήλ κινδυνεύει να βρεθεί εκτός Eurovision, ακολουθώντας την πορεία της Ρωσίας, η οποία αποβλήθηκε όταν οι ραδιοτηλεοπτικοί της φορείς έγιναν φερέφωνα της κυβέρνησης. Εκπρόσωποι της EBU έχουν ήδη προειδοποιήσει με επιστολή τους πως η διεξαγωγή τέτοιων συζητήσεων εν μέσω πολεμικών επιχειρήσεων πλήττει την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ποιότητα της νομοθετικής διαδικασίας, στερώντας από τους ειδικούς τη δυνατότητα να τοποθετηθούν ισότιμα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com