Ο θάνατος της πριγκίπισσας Ειρήνης: Ο δραματικός επίλογος ενός αδελφικού δεσμού
Στο παλάτι της Θαρθουέλα άφησε την τελευταία της πνοή την ίδια μέρα που η οικογένεια τίμησε τη μνήμη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Στη Μαδρίτη, η είδηση του θανάτου της πριγκίπισσας Ειρήνης, που απεβίωσε το πρωί της Πέμπτης 15 Ιανουαρίου 2026 στο παλάτι της Θαρθουέλα, σφράγισε με δραματικό τρόπο έναν ισχυρό, δεκαετιών αδελφικό δεσμό. Η συγκυρία είναι ανατριχιαστική: την ίδια ακριβώς ώρα, στο Τατόι, η υπόλοιπη οικογένεια και στενοί φίλοι τελούσαν το τριετές μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο.
Η πριγκίπισσα Ειρήνη υπήρξε για δεκαετίες η «σκιά» και το απόλυτο στήριγμα του αδελφού της, από τα χρόνια της νεότητας στα ανάκτορα μέχρι τις δυσκολίες της εξορίας. Μια γυναίκα βαθιάς πνευματικότητας και αγάπης για τη μουσική, ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο Κωνσταντίνος εμπιστευόταν τις πιο μύχιες σκέψεις του.
Η συγκινητική παρουσία της Ειρήνης στην κηδεία του αδελφού της στην Αθήνα, τον Ιανουάριο του 2023, σηματοδότησε για πολλούς παρατηρητές τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια της υγείας της. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πριγκίπισσα έδειχνε «χαμένη», δυσκολευόταν να αναγνωρίσει οικεία πρόσωπα, ενώ η έκφρασή της πρόδιδε πνευματική σύγχυση. Αυτή η δημόσια εμφάνιση θεωρήθηκε ως η εκδήλωση του προχωρημένου σταδίου της γνωστικής εξασθένησης ή της νόσου Αλτσχάιμερ από την οποία έπασχε. Η έντονη ψυχολογική πίεση και η στεναχώρια για τον θάνατο του αδελφού της, εκτιμάται ότι λειτούργησαν ως καταλύτης για την ταχύτερη εμφάνιση των συμπτωμάτων. Η εικόνα της να στηρίζεται από τη βασίλισσα Σοφία και τα ανίψια της, επιβεβαίωνε την ανάγκη της «βενιαμίν» της οικογένειας για φροντίδα.
Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, η Ειρήνη διέμενε στην Ισπανία, υπό την προστασία της αδελφής της, βασίλισσας Σοφίας, η οποία υπήρξε στήριγμα και για τους δύο. Οι δύο κόρες του Παύλου και της Φρειδερίκης παρέμειναν αχώριστες, με την Ειρήνη να αποτελεί «λιμάνι» για τη Σοφία στις δύσκολες στιγμές της στη Μαδρίτη, ανταποδίδοντας αυτή την αφοσίωση μέχρι το τέλος. Η Σοφία είχε θέσει ως απόλυτη προτεραιότητα την παρουσία της στο πλευρό της 83χρονης Ειρήνης στο παλάτι της Θαρθουέλα, αρνούμενη να την αφήσει μόνη απέναντι στη μάχη με τη γνωστική εξασθένηση.
Ο θάνατός της, την ημέρα του μνημοσύνου του Κωνσταντίνου, μοιάζει με έναν «μεταφυσικό» επίλογο, σαν η ίδια να επέλεξε αυτή την ημέρα για να «συναντήσει» ξανά τον αγαπημένο της αδελφό, αφήνοντας πίσω της μια ζωή γεμάτη απόλυτη αφοσίωση στην οικογένεια. Η εξόδιος ακολουθία αναμένεται να συγκεντρώσει μέλη από όλους τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης, τιμώντας μια γυναίκα που έζησε αθόρυβα, αλλά αγαπήθηκε βαθιά.
