Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Miss Φινλανδία έχασε τον τίτλο της λόγω ρατσιστικής χειρονομίας

Διεθνής κατακραυγή οδήγησε στην αφαίρεση του στέμματος από τη Σάρα Τζαφτσέ, με νέα νικήτρια την Τάρα Λέχτονεν.

Η Miss Φινλανδία, Σάρα Τζαφτσέ, έχασε τον τίτλο της μετά από σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε μια ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα, στην οποία φέρεται να έκανε μια χειρονομία που κρίθηκε ρατσιστική, απευθυνόμενη σε άτομα ασιατικής καταγωγής.

Η Τζαφτσέ, η οποία είχε στεφθεί Miss Finland τον Σεπτέμβριο, δημοσίευσε μια φωτογραφία όπου φαίνεται να τραβάει τα μάτια της προς τα πλάγια με τα δάχτυλά της, μια κίνηση που διεθνώς συνδέεται με προσβλητικά στερεότυπα εις βάρος Ασιατών. Η λεζάντα της φωτογραφίας, στα φινλανδικά, ανέφερε «kiinalaisenkaa syömäs», που μεταφράζεται σε «τρώγοντας με έναν Κινέζο». Η εν λόγω ανάρτηση έγινε μέσω της εφαρμογής Jodel.

Στη Φινλανδία, το περιστατικό προκάλεσε άμεσο σάλο, οδηγώντας τελικά στην αφαίρεση του τίτλου της Miss Finland. Η εικόνα της Τζαφτσέ να εκτελεί την επίμαχη χειρονομία χαρακτηρίστηκε ευρέως ως προσβλητική.

Αρχικά, η ίδια η Τζαφτσέ υποστήριξε ότι δεν υπήρχε πρόθεση προσβολής, εξηγώντας πως η κίνηση σχετιζόταν με έντονο πονοκέφαλο και ότι απλώς έτριβε τους κροτάφους της, τεντώνοντας τα μάτια της. Ωστόσο, η εξήγησή της δεν έγινε αποδεκτή από το κοινό, ενώ τα σχόλια και οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κλιμακώθηκαν.

Λίγο αργότερα, η Σάρα Τζαφτσέ προχώρησε σε δημόσια συγγνώμη για τη χειρονομία της. Παρά την απολογία της, ο οργανισμός Miss Finland αποφάσισε να της αφαιρέσει τον τίτλο, δηλώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι δεν ανέχεται τον ρατσισμό ή οποιαδήποτε μορφή διακριτικής συμπεριφοράς.

Την επόμενη ημέρα, σε συνέντευξη Τύπου, ο οργανισμός ζήτησε συγγνώμη για το περιστατικό και ανακοίνωσε επίσημα την καθαίρεση της Τζαφτσέ. Νέα Miss Finland ανακηρύχθηκε η Τάρα Λέχτονεν, η οποία είχε καταλάβει τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό του Σεπτεμβρίου. Η Λέχτονεν σημείωσε ότι αναλαμβάνει τον ρόλο σε μια ασυνήθιστη συγκυρία, καθώς η θητεία της ξεκινά στα μέσα της χρονιάς.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, η Σάρα Τζαφτσέ, η οποία γεννήθηκε στην πόλη Ούλου και έχει μητέρα φινλανδικής καταγωγής και πατέρα από το Κόσοβο, επανέλαβε τη συγγνώμη της, δηλώνοντας: «Λυπάμαι ειλικρινά όλους όσους προσέβαλα και πλήγωσα με τις πράξεις μου στα social media».

Η Τάρα Λέχτονεν, από την πλευρά της, δήλωσε μέσω Instagram ότι σκοπεύει να ανταποκριθεί στον ρόλο της με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. «Αποδέχομαι τον τίτλο της Miss Finland 2025 με σεβασμό και υπευθυνότητα. Παρότι το ξεκίνημα είναι διαφορετικό από το συνηθισμένο, θα κάνω το καλύτερο δυνατό για να ανταποκριθώ στα καθήκοντά μου», ανέφερε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com