Η Eurovision αντιμέτωπη με την πιο σοβαρή κρίση στην ιστορία της
Ανοιχτή επιστολή και επιστροφή τροπαίου σηματοδοτούν τη βαθιά κρίση που μαστίζει τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό τραγουδιού.
Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και η διοίκηση του διαγωνισμού Eurovision αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του θεσμού. Ο διευθυντής του διαγωνισμού, Martin Green, απάντησε με ανοιχτή επιστολή προς τους φίλους του διαγωνισμού στις χώρες που ανακοίνωσαν ότι θα μποϊκοτάρουν την Eurovision 2026.
Απευθυνόμενος στους θαυμαστές χωρών όπως η Ιρλανδία, η Ισλανδία, η Ισπανία, η Σλοβενία και η Ολλανδία, ο Martin Green τόνισε τον σεβασμό του για τις αποφάσεις τους. «Οι ραδιοτηλεοπτικοί σας φορείς, όπως όλα μας τα Μέλη, έλαβαν μια απόφαση που ήταν σωστή γι’ αυτούς και συνέβαλαν στον διάλογο με μεγάλη αξιοπρέπεια», ανέφερε, προσθέτοντας: «Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους ως φίλοι και συνάδελφοι, με την ελπίδα ότι θα επιστρέψουν σύντομα στον Διαγωνισμό».
Παράλληλα με το μποϊκοτάζ χωρών, ο Martin Green κλήθηκε να απαντήσει και στην αιφνιδιαστική κίνηση του νικητή της περσινής διοργάνωσης, Nemo, να επιστρέψει το τρόπαιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ο 26χρονος Ελβετός καλλιτέχνης, ο οποίος έγινε ο πρώτος μη δυαδικός ερμηνευτής που κέρδισε το τρόπαιο με το τραγούδι «The Code», ανακοίνωσε την απόφασή του δημόσια, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη συμμετοχή του Ισραήλ «δείχνει ξεκάθαρη σύγκρουση» με τις αξίες του διαγωνισμού, όπως η «ενότητα, η ένταξη και η αξιοπρέπεια».
Σε απάντηση, ο Martin Green δήλωσε: «Λυπούμαστε που ο Nemo αποφάσισε να επιστρέψει το τρόπαιό του, το οποίο κέρδισε δίκαια το 2024». Ωστόσο, υπογράμμισε: «Σεβόμαστε τις βαθιά ριζωμένες απόψεις του και θα παραμείνει πάντα μέρος της οικογένειας της Eurovision».
Η ένταση γύρω από τη συμμετοχή του Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Γάζα και των φετινών διαφωνιών για την ψηφοφορία, έχει φέρει τον διαγωνισμό σε δύσκολη θέση. Σύμφωνα με την EBU, μετά από Γενική Συνέλευση, μεγάλη πλειοψηφία των μελών του οργανισμού έκρινε ότι δεν υπήρχε ανάγκη για επιπλέον ψηφοφορία σχετικά με τη συμμετοχή του Ισραήλ, επιτρέποντας έτσι στον διαγωνισμό του 2026 να διεξαχθεί κανονικά στη Βιέννη.
Ο Nemo δημοσίευσε βίντεο όπου τοποθετεί το τρόπαιο σε ένα κουτί, ανακοινώνοντας ότι θα σταλεί πίσω στα κεντρικά γραφεία της EBU στη Γενεύη. Ο καλλιτέχνης ξεκαθάρισε ότι η κίνησή του δεν στρέφεται κατά «ατόμων ή καλλιτεχνών», αλλά κατά της χρήσης της Eurovision για να «βελτιώσει την εικόνα ενός κράτους που κατηγορείται για σοβαρά παραπτώματα». Από την άλλη πλευρά, το Ισραήλ είχε χαρακτηρίσει την απόφαση να παραμείνει στον διαγωνισμό ως «νίκη» απέναντι στους επικριτές.