Ενημέρωση με ένα κλικ

Σκληρή νομική διαμάχη για το έργο του Μάνου Χατζιδάκι

Ο γιος του συνθέτη, Γιώργος Χατζιδάκις, καταγγέλλει μονομερή ενέργεια για παγκόσμια περιοδεία με Νατάσα Μποφίλιου και Γιάννη Χαρούλη.

Μια νέα νομική διαμάχη έχει ξεσπάσει στον χώρο του πολιτισμού, με επίκεντρο το αναπαλλοτρίωτο πνευματικό έργο του αείμνηστου Μάνου Χατζιδάκι. Ο γιος του συνθέτη και μοναδικός κληρονόμος του, Γιώργος Χατζιδάκις, εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σε σχέδια για μια παγκόσμια περιοδεία με τίτλο «Hellenic Music Ensemble», στην οποία θα συμμετέχουν η Νατάσα Μποφίλιου και ο Γιάννης Χαρούλης, παρουσιάζοντας μουσικές του πατέρα του. Ο Γιώργος Χατζιδάκις καταγγέλλει μονομερή ενέργεια και προχώρησε σε νομικές κινήσεις κατά του διοργανωτή, Πάνου Λιαρόπουλου.

Σε μια καυστική δήλωση, ο Γιώργος Χατζιδάκις τονίζει ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά αντιβαίνει πλήρως στις αρχές και την αισθητική του μεγάλου δημιουργού. «Ο Μάνος Χατζιδάκις σε όλη του τη ζωή είχε ένα θεμελιώδες μέλημα: να διατηρεί τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο πνευματικό του έργο, ώστε κάθε δημόσια παρουσίασή του να αντανακλά πλήρως τα καλλιτεχνικά και αισθητικά κριτήρια που ο ίδιος είχε θέσει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Επισημαίνει ότι, στο όνομα της καλλιτεχνικής και αισθητικής αρτιότητας, ο συνθέτης απέρριπτε συστηματικά προτάσεις που δεν ανταποκρίνονταν στο όραμά του, αδιαφορώντας για το οποιοδήποτε οικονομικό ή άλλο όφελος.

Ως γιος και μοναδικός κληρονόμος, ο Γιώργος Χατζιδάκις αισθάνεται μέγιστη ευθύνη να διαφυλάξει το έργο του πατέρα του με τον τρόπο που εκείνος είχε προσδιορίσει. Για τον σκοπό αυτό, έχει αναθέσει τη διαχείριση και προστασία του έργου στην εταιρεία μουσικών εκδόσεων SEED POINT, η οποία ενεργεί εκ μέρους του.

Πριν από μερικούς μήνες, η SEED POINT έλαβε πρόταση από τον κ. Πάνο Λιαρόπουλο για τη διοργάνωση παγκόσμιας περιοδείας, υπό το καλλιτεχνικό σχήμα Hellenic Music Ensemble, με παρουσίαση έργων του Μάνου Χατζιδάκι και του Μίκη Θεοδωράκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή τους. Η συγκεκριμένη πρόταση απορρίφθηκε ρητά, καθώς δεν ανταποκρινόταν στις προδιαγραφές που είχε θέσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Ωστόσο, όπως ενημερώθηκε πρόσφατα ο Γιώργος Χατζιδάκις, ο κ. Λιαρόπουλος προχώρησε μονομερώς στην οργάνωση της εν λόγω περιοδείας, αναθέτοντας την υλοποίηση σε βρετανική εταιρεία παραγωγής, αγνοώντας πλήρως τη ρητή άρνηση της οικογένειας. Αυτή η ενέργεια, όπως τονίζει, τους υποχρέωσε να προβούν σε νομικές ενέργειες. «Το να ισχυρίζεται κανείς ότι «τιμά» τον Μάνο Χατζιδάκι, ενώ επιλέγει να παρουσιάσει το έργο του παρά τη σαφή και ρητή αντίθεση της οικογένειας του, είναι υποκριτικό και σίγουρα εκτός «Χατζιδακικού ήθους»», καταλήγει ο Γιώργος Χατζιδάκις.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com