Ενημέρωση με ένα κλικ

Πλακόστρωτο αρχαίο δρόμο 7.000 ετών βρήκαν οι ερευνητές στον βυθό της Μεσογείου

Μια βυθισμένη πόλη της Νεολιθικής Εποχής στον πάτο της Μεσογείου.

Όλα ξεκίνησαν όταν αρχαιολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Ζαντάρ παρατήρησαν παράξενες κατασκευές από  δορυφορικές φωτογραφίες στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κορτσούλα, στην Κροατία, όπου μετά από έρευνα βρέθηκαν μπροστά σε έναν πλακόστρωτο αρχαίο δρόμο, που ήταν κρυμμένος εκεί εδώ κάτω από τον βυθό της Μεσογείου εδώ και 7.οοο χρόνια

Η επίσημη ανακοίνωσή των αρχαιολόγων του  Πανεπιστημίουτου Ζαντάρ, περιγράφει πως κάτω από τα στρώματα της θαλάσσιας λάσπης βρέθηκαν οι πέτρινες πλάκες που αποτελούσαν μέρος ενός πλακόστρωτου αρχαίου δρόμου, που συνέδεε τον βυθισμένο οικισμό με την ακτή. Μέσω της ραδιοχρονολόγησης, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι ο οικισμός και ο δρόμος χρονολογούνται γύρω στο 4.900 π.Χ., δηλαδή σχεδόν πριν 7.000 χρόνια.

Un'antica strada sotto le acque del Mare Adriatico: la scoperta unica

Una strada vecchia di 7000 anni. L'ultima scoperta degli archeologi  nell'Adriatico

Υποθαλάσσιος δρόμος 7.000 ετών αποκαλύφθηκε στη Μεσόγειο (VIDEO) - The  Opinion

 

Ο δρόμος ήταν κατασκευασμένος από μεγάλες, επιμελώς τοποθετημένες πέτρινες πλάκες και είχε πλάτος περίπου 4 μέτρα – μεγαλύτερος από έναν σύγχρονο μονόδρομο στη Βρετανία.

Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, οι ειδικοί εντυπωσιάστηκαν καθώς εντόπισαν έναν αρχαίο οικισμό που σύμφωνα με μελέτες ανήκε στην πολιτισμική ομάδα Χβαρ,  έναν πολιτισμό της Νεολιθικής Εποχής που έζησε στις ακτές της Αδριατικής και πήρε και το όνομά , και είχε κατασκευαστεί σε τεχνητή νησίδα, η οποία πλέον βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας, όπου οι τοίχοι του   έμοιαζε να συνδέεται με το νησί Χβαρ, από μία στενή λωρίδα εδάφους.

Κατά τη διάρκεια της καταδυτικής αποστολής, η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του αρχαιολόγου Μάτε Πάριτσα, εντόπισαν τα τείχη του προϊστορικού οικισμού και κατέγραψαν τα πρώτα ευρήματα που επιβεβαίωναν την ανθρώπινη δραστηριότητα: κεραμικά αντικείμενα και λεπίδες από πυριτόλιθο.

Η διατήρηση του δρόμου οφείλεται εν μέρει στο γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής. Όπως εξήγησε ο Πάριτσα, σε αντίθεση με άλλα σημεία της Μεσογείου, η συγκεκριμένη ζώνη είναι προστατευμένη από μεγάλα κύματα χάρη στην παρουσία γύρω νησιών, γεγονός που βοήθησε να παραμείνει ο αρχαιολογικός χώρος σχεδόν άθικτος.

 gazzetta.gr

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com