Ερευνα Prorata: Οι απίστευτες λέξεις της γενιάς Gen – Z που σημάδεψαν το 2024
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες αποτιμούν τις πολιτικές εξελίξεις του 2024 με τις λέξεις «αναξιοπιστία» ,«κρίση», «αστάθεια» και «οπισθοδρόμηση».
Η έρευνα Prorata μεταξύ άλλων διερεύνησε και τις λέξεις που αφορούν στο λεξιλόγιο της Gen-Z (και όχι μόνο). Πόσο καλά γνωρίζουμε τι σημαίνει «κρίντζ», «φλεξάρω», «ντελούλου» και «φασαίος»;
- Στην κορυφή της λίστας αποτίμησης των πολιτικών εξελίξεων του 2024 βρίσκονται οι λέξεις «αναξιοπιστία»,«κρίση», «αστάθεια» και «οπισθοδρόμηση».
- Την ίδια στιγμή, η συζήτηση γύρω από την «woke» και «anti-woke» κουλτούρα, καθώς και η έννοια του «λαϊκισμού», αναμφίβολα άφησε σημαντικό αποτύπωμα στην πολιτική σκέψη της ελληνικής κοινωνίας.
- Στον τομέα της τεχνολογίας, ξεχώρισε η λέξη «ψηφιοποίηση», ως η κορυφαία έννοια για το έτος που φεύγει,ενώ άλλες όπως η «αποξένωση» και η «παρακολούθηση» ανέδειξαν τις λανθάνουσες ανησυχίες και φόβους της κοινωνίας για τις συνέπειες της τεχνολογικής προόδου.
Συνολικότερα, οι λέξεις που επιλέχθηκαν ως αυτές που περιγράφουν καλύτερα τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τα βιώματα της κοινωνίας για το 2024 ήταν η «επιβίωση», η «φθορά» και ο «επαναπροσδιορισμός».
Άλλες λέξεις που ξεχώρισαν ήταν η «ματαίωση», η «απώλεια» αλλά και η «ανθεκτικότητα».
Mερικές λέξεις από το λεξιλόγιο της γενιάς Z..
Η έρευνα της Prorata διερεύνησε και θεματικές που αφορούν στο λεξιλόγιο της Gen-Z (και όχι μόνο). Πόσο καλά γνωρίζουμε τι σημαίνει «κρίντζ», «φλεξάρω», «ντελούλου» και «φασαίος»; Αν και η ελληνική κοινωνία μοιάζει εξοικειωμένη με slang λέξεις, όπως «κάγκουρας» και «YOLO» δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλες, λιγότερο γνωστές στο ευρύ κοινό, όπως «τσότσο», «μπροκολόκο», «σλέι» και «λούζω».
Η λέξη της slang που ξεχωρίζει πάντως, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης είναι το «Ντελούλου».
Η φράση περιγράφει μια κατάσταση κατά την οποία κάποιο άτομο έχει μη ρεαλιστικές προσδοκίες, και γενικότερα, ροπή προς τις ψευδαισθήσεις.
Ο όρος προέρχεται από τη λέξη «delusional», και ενώ αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να αφηγηθεί τις ακραίες σχέσεις ορισμένων fans με celebrities, σήμερα μάλλον περιγράφει το σημείο εκείνο όπου η ελπίδα συναντάει τον παραλογισμό.
Ο όρος “cringe”, ο οποίος τα τελευταία χρόνια… έχει ενσωματωθεί στο λεξιλόγιό μας, χρησιμοποιείται για να δηλώσει, κατά κάποιον τρόπο, την ντροπή, την ανατριχίλα-αηδία, τον εξευτελισμό, σε συνδυασμό ενδεχομένως και με αμηχανία, εξαιτίας της στάσης ή των πράξεων κάποιου άλλου προσώπου.
Μία από τις πιο γνωστές τωρινές λέξεις είναι το «φλεξάρω». Τι σημαίνει άραγε; Εκ του αγγλικού «flex» που σημαίνει «επιδεικνύω» και την ελληνική κατάληξη ρήματος -αρω. Επομένως, σημαίνει καυχιέμαι/υπερηφανεύομαι για κάτι δικό μου και το δείχνω επιδεικτικά σε άλλους.
Φασαίος είναι αυτός που κάνει πράγματα ή συμμετέχει σε ομάδες και δράσεις «για τη φάση». Χωρίς να νοιάζεται για τους στόχους ή τη φιλοσοφία αυτού με το οποίο εμπλέκεται. Πχ. στις θεατρικές ομάδες, φασαιος είναι κάποιος που δεν θα έρχεται σε πρόβες, θα αργεί κλπ, αλλά θα σκάει σε όλα τα πάρτι και τις εξόδους.
Φασαίος πχ. είναι και εκείνος που συμμετέχει σε εκδρομές οπαδών με λεωφορείο σε εκτός έδρας για να πίνει μπάφους και μόνο χωρίς να νοιάζεται για την ομάδα, την εξέδρα και πάει λέγοντας».
Μπιφ: Όταν ακούσετε τα παιδιά σας να λένε ότι έχουν μπιφ (beef), εννοούν ότι με κάποιον τσακώθηκαν ,υπήρξε ένταση, ξεκίνησαν μια διαμάχη αλλά μονομάχησαν μόνο με λέξεις και όχι με μπουνιές, κλωτσιές και τα λοιπά ενώ έχω κρας (crush): Σημαίνει την έχω πατήσει, έχω ερωτευτεί.
Η φράση «ok boomer» είναι η νέα φράση που χρησιμοποιούν οι νέοι, όταν θέλουν να πουν: «εντάξει, μπάρμπα».
Τη χρησιμοποιούν ως απάντηση σε οποιονδήποτε προσπαθεί να πείσει με επιχείρημα την ηλικία ή το συναίσθημα ή σε οτιδήποτε λαϊκίζει ή σε οτιδήποτε είναι ή έχει καταντήσει γραφικό.
Όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη λέξη «τσότσο», εννοεί το επονομαζόμενο «κρασάρισμα», για την ακρίβεια, το τελευταίο επίπεδο αυτού. Τι θέλει να πει; Ότι έχει «κολλήσει» μεταφορικά με κάτι.
Αν θέλεις τώρα να μιλήσεις για μεγάλο «κόλλημα», υπάρχει και η λέξη «τσοτσάρα», και κάπου εδώ όσοι δεν ανήκουν στη γενιά Alpha ή στη χειρότερη Z, μάλλον παθαίνουν «τσότσο» και δεν το ξέρουν ακούγοντας αυτές τις εντελώς ακατανόητες λέξεις.
Μπρoκολόκο Από το μπρο (αγγλιστί brother), και το λόκο (ισπανιστί loco) –Πού ‘σαι ρε μπροκολόκο?!?
Μπροκολόκο: Bro + Loco = Brocoloco. To «επ, αδερφέ μου», έγινε «που είσαι μπρο μου» και τώρα είμαστε στο που είσαι «μπροκολοκό μου». Gen z εξέλιξη. Γλωσσικός δαρβινισμός θα λέγαμε.
slay (=κοπλιμέντο, σαν να λες «τα σπάει»), Φίνα, cool.
Έλουζα: Όταν λούζεις μάλλον κάτι παραμελείς, κάτι αγνοείς ή κάτι κάνεις λάθος. Μπορεί να αργήσεις στη δουλειά σου επειδή «έλουσες», μπορεί να ξέχασες να βάλεις το κινητό σου στην τσάντα σου γιατί «έλουσες», μπορεί να μην έκανες την διπλωματική σου γιατί.. όλη μέρα «έλουζες». Ο «λούστης» είναι μάλλον το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα νέου της γενιάς μας.
Τέκου: Αν το παιδί σου σε αποκαλέσει «τέκου», δεν πρέπει να το ευχαριστήσεις. Δεν είναι κομπλιμέντο. Σε βρίζει. Σε λέει χαζό κι ανόητο.
POS: Πρόκειται για συντομογραφία του «Parent over shoulder» (γονέας από πάνω μου). Χρησιμοποιείται είτε στο τηλέφωνο είτε σε chats, όταν ο μπαμπάς ή η μαμά είναι δίπλα στο παιδί την ώρα που εκείνο μιλάει με τους φίλους του.
Σπαμάρω: Όλοι ξέρουμε τι σημαίνει σπαμάρω (προέρχεται από την αγγλική λέξη «spam» και χρησιμοποιείται όταν κάποιος στέλνει συνεχώς μηνύματα ή τηλεφωνεί ασταμάτητα σε κάποιον). Το περίεργο είναι ότι σήμερα οι έφηβοι σπαμάρουν μεταξύ τους επίτηδες. Για πλάκα.
Γαρίδα: Κρατάς το σώμα πετάς το κεφάλι. Ένα απαράδεκτο -κατά τα άλλα- ουσιαστικό που χαρακτηρίζει μια κοπέλα ή ένα αγόρι με υπέροχο σώμα και όχι και τόσο όμορφο πρόσωπο.
Γύλος: Ένας κατά βάση μειωτικός χαρακτηρισμός που xρησιμοποιείται ωστόσο χιουμοριστικά στην παρέα. Φαντάσου έναν τύπο που έχει πιεί και είναι λιώμα. Κάνει βλακείες, δεν προσέχει τι λέει η παρέα, σπάει τασάκια. Ε αυτός είναι ο γύλος της παρέας.
GOAT: Άν σε αποκαλέσουν goat, μην ετοιμαστείς να βρίσεις πίσω. Σου λένε ότι είσαι ο καλύτερος όλων των εποχών (Greatest Of All Time) και όχι κατσίκα. Άρα είσαι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε αυτό που κάνεις.
κάγκουρας: είναι ένας πιο ήπιος τρόπος για να αποκαλέσεις ένα άτομο, «μαλάκα». Συγκεκριμένα αναφέρει πως η λέξη «κάγκουρας» γεννήθηκε στην Άρτα, και είναι συνώνυμο του «μαλάκα», όπως και οι παρακάτω λέξεις: μινάρας – Πάτρα και μιναδόρος – Ζάκυνθος
κάγκουρας: Ο προκλητικά mainstream τύπος που νομίζει ότι η τοξική αρρενωπότητα είναι ακόμα επίκαιρη.
Το YOLO είναι ακρωνύμιο της αγγλικής φράσης “You Only Live Once”. Είναι μια έκκληση να ζήσει κανείς τη ζωή στο μέγιστο βαθμό, ακόμα και να υιοθετήσει συμπεριφορά που φέρει εγγενή κίνδυνο.
Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες ειδήσεις