Ενημέρωση με ένα κλικ

Για ποιο θέμα τσακώνονται περισσότερο οι οικογένειες; Μια έρευνα δίνει τις απαντήσεις

Ποιες είναι οι αιτίες που διαφωνούν, τα ζευγάρια, οι γονείς με τους εφήβους και με τους Βενιαμίν της οικογένειας;

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες δίνει μια μελέτη σχετικά με τους λόγους που υπάρχουν διαφωνίες και πολλές φορές αυτές πυροδοτούν εντάσεις μέσα στις οικογένειες. Γεγονός είναι πως λίγο πολύ όλες οι οικογένειες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. 

Οι διαφωνίες είναι στην πραγματικότητα σημάδι μιας υγιούς σχέσης όπου και οι δύο σύντροφοι οι ένας γονιός με το παιδί του, είναι σε θέση να αισθάνονται και να εκφράζουν ελεύθερα τις σκέψεις τους.

Ποιες είναι όμως οι μεγαλύτερες διαφωνίες που μια οικογένεια μπορεί να βρεθεί σε σύγκρουση, είτε με τον σύντροφο, είτε με ένα από τα παιδιά; Μια μελέτη έρχεται να μας αποκαλύψει τα καυτά ζητήματα που είναι τις περισσότερες φορές η αιτία του “κακού”.

Οι ερευνητές που πραγματοποίησαν μια  έρευνα σε σχεδόν 600 ενήλικα άτομα , οι οποίοι ήταν γονείς τουλάχιστον ενός παιδιού ηλικίας 4 έως 17 ετών διαπίστωσαν ότι :

Στην κορυφή της Λίστας που τα ζευγάρια  έρχονται σε διαφωνία είναι η επικοινωνία.  Οι παρεξηγήσεις, η έλλειψη σαφήνειας και η αναποτελεσματική επικοινωνία οδήγησαν στις περισσότερες προστριβές μεταξύ των συντρόφων.

Άλλα βασικά ζητήματα ήταν οι εναλλαγές της διάθεσης και τα νεύρα, οι διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο ανατροφής των παιδιών, τις δουλειές του σπιτιού και την οικονομική διαχείριση.

Από τα αποτελέσματα της έρευνας γίνεται φανερό ότι όταν η επικοινωνία καταρρέει, άλλοι τομείς της οικογενειακής ζωής γίνονται επίσης πιο δύσκολοι, οδηγώντας σε άγχος και απογοήτευση μεταξύ των συντρόφων.

Το να επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας, εξετάζοντας αργότερα και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση τι νιώσατε ή να εξηγήσετε γιατί είπατε κάποιες κουβέντες, ακόμη και να παραδεχτείτε ότι κάνατε λάθος ή ότι αντιδράσατε βιαστικά μπορεί να έχει εξαιρετικά οφέλη για τη σχέση σας, ενώ οδηγεί και σε μία βαθύτερη κατανόηση του εαυτού μας.

Δεδομένου ότι είναι αδύνατο να αποτρέψετε εντελώς τις διαφωνίες, στρέψτε την προσοχή σας στο πώς εκφράζετε τις ενστάσεις σας. «Διατηρείστε τον σεβασμό, ακούστε ο ένας τον άλλον και να είστε ανοιχτοί στις διαφορετικές απόψεις»,

Το πιο σημαντικό, ίσως απ’ όλα, σύμφωνα με την επιστήμονα, είναι «να μην επικρίνετε και να μην κατηγορείτε, να μην αντιδράτε αμυντικά ούτε να εκφράζετε περιφρόνηση ή ασέβεια – για παράδειγμα με βρισιές ή χαρακτηρισμούς»

Τέλος, αποφύγετε να βάζετε ταμπέλες ή να προσπαθείτε να κάνετε διάγνωση στον σύντροφό σας ή να του μιλάτε σαν να υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά μαζί του και να ζητάτε την υποστήριξη τρίτων, επικαλούμενοι άλλους ανθρώπους που πιστεύετε ότι θα συμφωνούσαν μαζί σας.

Νεύρα και τσακωμοί στην οικογένεια: Πώς επιδρούν στο έφηβο παιδί σας; -  BORO από την ΑΝΝΑ ΔΡΟΥΖΑ

 

Δεν είναι λίγες οι φορές που διαφωνίες όπως οι παραπάνω, σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρουν οι έφηβοι στο σπίτι, θα οδηγήσουν σε τσακωμούς, οι οποίοι μπορεί να αναγκάσουν κάποιους γονείς να παραδώσουν τα όπλα και να αποφεύγουν να ζητούν το οτιδήποτε από τα παιδιά τους.

Όταν πρόκειται για συγκρούσεις μεταξύ γονέων και εφήβων, οι δουλειές του σπιτιού και τα ακατάστατα δωμάτια ήταν οι κορυφαίοι ένοχοι. Πολλοί γονείς μπαίνουν σε έντονες αντιπαραθέσεις για την έλλειψη καθαριότητας και την άρνηση των εφήβων να βοηθήσουν στις δουλειές του σπιτιού.

Αντί να παραδίνετε τα όπλα αξίζει τον κόπο  να επιμείνετε λέγοντας τους ότι οι δουλειές στο σπίτι είναι απαραίτητες, και χρειάζεται και εκείνα να συμβάλουν σε αυτό γιατί είναι κάτι που θα τους βοηθήσει να τα βγάλουν πέρα, όταν κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ζήσουν μακριά σας.

Η συμβολή τους στις δουλειές του σπιτιού, θα δώσουν και στα ίδια ένα αίσθημα αυτάρκειας, υπευθυνότητας και μια γενικότερη αυτοπεποίθηση, ενώ θα τους δώσουν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι στη ζωή μας να είμαστε καθαροί και οργανωμένοι.

Η χρήση της τεχνολογίας, η υπερβολική απασχόληση με κινητά ⁤τηλέφωνα και ​social media  ήταν μια άλλη σημαντική αιτία έντασης, με πολλούς γονείς να ανησυχούν για τον χρόνο που περνούν τα παιδιά τους μπροστά από τις οθόνες και τον αντίκτυπο αυτής της συνήθειας στη ζωή τους.

Η τεχνολογία σύμμαχος των παιδιών με δυσκολίες στον προφορικό λόγο -  Λεξιμάθεια

Για τους γονείς μικρότερων παιδιών, το περιεχόμενο των συγκρούσεων είναι λίγο διαφορετικό. Τα μικρά παιδιά αντιστέκονται στο να πάνε για ύπνο στην ώρα τους, με αποτέλεσμα να οδηγούνται συχνά σε συγκρούσεις με τους γονείς τους.

Η υπακοή στις οδηγίες είναι μια άλλη πηγή προστριβών, με πολλούς γονείς να δυσκολεύονται να πείσουν τα μικρότερα παιδιά τους να ακολουθήσουν τους κανόνες. Η έντονη επιλεκτικότητα των μικρών παιδιών στο φαγητό είναι άλλο ένα ζήτημα που αποτελεί συχνή αιτία απογοήτευσης, καθιστώντας την ώρα του γεύματος πεδίο μάχης σε πολλά σπίτια.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συγκρούσεις αυτές είναι ιδιαίτερα συχνές εντός των νοικοκυριών, ανεξάρτητα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το υπόβαθρο κάθε οικογένειας. Η μελέτη υποδηλώνει ότι η αντιμετώπιση αυτών των τομέων έντασης μπορεί να βοηθήσει τις οικογένειες να δημιουργήσουν ένα πιο αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον.

«Όσο περισσότερο είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τις οικογένειες να αντιμετωπίσουν με αυτοπεποίθηση αυτούς τους τομείς σύγκρουσης, τόσο καλύτερα μπορούμε να τις βοηθήσουμε να επιτύχουν τους στόχους και τα όνειρά τουςγια τα παιδιά, τους συντρόφους, αλλά και την οικογένεια στο σύνολό της», υποστηρίζουν οι μελετητές.

 

Κάθε οικογένεια έχει στιγμές έντασης, αλλά η κατανόηση των βαθύτερων αιτιών των συγκρούσεων μπορεί να είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυσή τους. Είτε πρόκειται για τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των συντρόφων, είτε για την εξεύρεση ισορροπίας γύρω από τις δουλειές του σπιτιού, είτε για τον καθορισμό ορίων όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας, η αντιμετώπιση αυτών των θεμάτων μπορεί να οδηγήσει σε υγιέστερες, πιο ευτυχισμένες οικογενειακές δυναμικές.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com