Διαλειμματική νηστεία: “Η μόδα που έγινε λατρεία”- Οι μύθοι καταρρίπτονται
Η διαλειμματική νηστεία τον τελευταίο καιρό συγκαταλέγεται σε μια από τους πιο δημοφιλής τρόπους να κάνεις δίαιτα ή αν δεν σου αρέσει η λέξη δίαιτα, να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες για να ελαττώσεις το βάρος σου.
Όμως όπως κάθε τρόπος απώλειας βάρους έχει συνδεθεί με κινδύνους που μπορεί να επιφέρουν στην υγεία σου, έτσι έχουν ακουστεί διάφορα και για την διαλειμματική νηστεία που άλλα από αυτά επιβεβαιώνονται και άλλα απλά είναι μύθοι…
Τι είναι όμως αυτή η περιβόητη διαλειμματική νηστεία..
Είναι ένα μοντέλο διατροφής που βασίζεται στην εναλλαγή κατανάλωσης τροφής και αφαγίας. Αυτό σημαίνει ότι κάνουμε αποχή (νηστεία) από το φαγητό για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα (για ώρες ή μέρες) και επιστρέφουμε στη ρουτίνα θρέψης στο υπόλοιπο χρονικό διάστημα.
Η διαλειμματική νηστεία, όμως, δεν σχετίζεται με τις δίαιτες όπως τις γνωρίζουμε, που στοχεύουν στην απώλεια βάρους περιορίζοντας την πρόσληψη θερμίδων.
Ο πραγματικός στόχος της διαλειμματικής νηστείας είναι να αντιμετωπίσει παθήσεις και να βελτιώσει ορισμένα προβλήματα υγείας.
Η απώλεια κιλών αποτελεί συνεπακόλουθο, και όχι στόχο της.
Αυτό που την κάνει τόσο δημοφιλή είναι πως δεν χρειάζεται να μετράμε θερμίδες.
Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διαλειμματικής νηστείας είναι η 16/8, που σημαίνει πως επιτρέπεται η λήψη τροφής ή ποτού με θερμίδες για 8 ώρες την ημέρα, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες (νηστεία) επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση σκέτου καφέ ή τσαγιού και άλλων ποτών χωρίς θερμίδες, καθώς και νερού.
Υπάρχει επίσης η νηστεία 5:2, κατά την οποία 2 φορές την εβδομάδα τρώμε ελάχιστες θερμίδες, γύρω στις 500 με 600, και τις υπόλοιπες 5 μέρες της εβδομάδας τρώμε κανονικά.
Σημαντικό:
- Το ότι για κάποιες ώρες δεν τρώμε, δεν σημαίνει ότι όταν καταναλώνουμε τροφή μπορούμε να επιλέγουμε ό,τι θέλουμε ή ό,τι μας αρέσει.
- Θα πρέπει να επιλέγουμε στα γεύματά μας τα φρούτα και τα λαχανικά, τα προϊόντα ολικής άλεσης και τροφές με υγιεινά λιπαρά, να πίνουμε νερό, και να καταναλώνουμε οπωσδήποτε 3-4 γεύματα.
- Η λήψη τροφής θα πρέπει να σταματάει στις 8 το βράδυ. Επιπρόσθετα, η μείωση κατανάλωσης κρέατος και αλκοόλ θεωρείται πολύ σημαντική για την ευρυθμία του οργανισμού.
Έχει όριο:
- Μεγάλο λάθος, παρανόηση και αιτία επικινδυνότητας το να νομίζουμε ότι η διαλειμματική νηστεία γίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Στην πραγματικότητα, αν κάνετε διαλειμματική νηστεία για λόγους υγείας, μετά από 2-3 μήνες θα πρέπει να τη διακόψετε.
- Εκτός και εάν την έχετε υιοθετήσει γενικότερα στη ζωή σας ως ένα μοντέλο υγιεινής διατροφής.
- Ο γιατρός που πρέπει να σας παρακολουθεί, θα σας συστήσει τακτικές εξετάσεις και θα είναι αρμόδιος για την εξέλιξη και βελτίωση της υγείας σας.
Μύθος 1ος: Η διαλειμματική νηστεία οδηγεί σε κακές διατροφικές συνήθειες
- Η μελέτη αναφέρει ότι τα επίπεδα ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών, η χοληστερόλη, τα ποσοστά των φυτικών ινών, του νατρίου και της καφεΐνης δεν αλλάζουν κατά τη διάρκεια της περιόδου διαλειμματικής νηστείας.
- Οι ερευνητές, επίσης, διαπίστωσαν ότι δεν αλλάζουν ούτε τα ποσοστά της ενέργειας που καταναλώνεται σε μορφή υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους.
Μύθος 2ος : Προκαλεί διατροφικές διαταραχές
- Τα σχετικά ευρήματα της συγκεκριμένης μελέτης δεν έδειξαν κάποια συσχέτιση μεταξύ των ατόμων που ακολουθούν διαλειμματική νηστεία και εκείνων που έπειτα εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές.
- Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι από τις έρευνες που αναθεωρήθηκαν, εξαιρούνταν άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με διατροφικές διαταραχές.
- Συνήθως, οι επιστήμονες συνιστούν στους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τις διατροφικές διαταραχές να μην ακολουθούν τη διαλειμματική νηστεία, καθώς η ψυχολογία του κάθε ατόμου είναι ξεχωριστή, το ίδιο και οι αντιδράσεις του σε οποιαδήποτε αλλαγή.
Μύθος 3ος : Επηρεάζει τις ορμόνες που σχετίζονται με το σεξ
- Παρά τις προειδοποιήσεις και τις ανησυχίες ότι η διαλειμματική νηστεία θα μπορούσε να επηρεάσει τη γονιμότητα και τη λίμπιντο, οι επιστήμονες δεν επιβεβαίωσαν κάτι τέτοιο.
- Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οιστρογόνα, η τεστοστερόνη και άλλες σχετικές ορμόνες δεν έδειξαν να επηρεάζονται λόγω της νηστείας.
Μύθος 4ος : Οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας
- Οι μελέτες δεν υποστηρίζουν ότι όσοι ακολουθούν διαλειμματική νηστεία χάνουν μυϊκό ιστό σε διαφορετικά ποσοστά από έναν άλλο τύπο δίαιτας.
- Σε όλες τις περιπτώσεις δίαιτας, οι ερευνητές συνιστούν την αύξηση κατανάλωσης πρωτεΐνης, ώστε να αποφευχθεί η απώλεια μυών.
- Αυτό που πρέπει να κάνετε, εάν σας ενδιαφέρει να ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία ως δίαιτα ή τρόπο αποτοξίνωσης, είναι να ρωτήσετε έναν διατροφολόγο.
- Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες. Μπορείτε να δοκιμάσετε αυτό τον τύπο διατροφής και να παρατηρήσετε τον εαυτό και το σώμα σας.
- Μόνο με αυτό τον τρόπο θα δείτε τις αλλαγές, την πιθανή δυσκολία ή τις επιπτώσεις.
- Και έπειτα, προσαρμόζετε αναλόγως τη διατροφική σας καθημερινότητα, με τη βοήθεια των ειδικών, ώστε να καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες σας, σωματικές και ψυχολογικές.
Διαβάστε εδώ περισσότερα άρθρα