Άκης Πετριτζίκης: 5+1 λόγοι να κρατήσετε ημερολόγιο διατροφής
Το Φθινόπωρο, συνήθως, είναι η εποχή που αποφασίζουμε να θέσουμε κάποιους στόχους. Πολλοί μάλιστα ξεκινάμε και πάλι να ακολουθούμε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής και μία συγκεκριμένη γυμναστική ρουτίνα. Στην περίπτωση που θέλετε ή έχετε ήδη βάλει τέτοιους στόχους στον εαυτό σας, ένας τρόπος για να τους πετύχετε, είναι να ξεκινήσετε να γράφετε ένα ημερολόγιο διατροφής, το οποίο να περιλαμβάνει και τη φυσική δραστηριότητα που κάνετε καθημερινά. Γνωρίζετε όμως για ποιους λόγους είναι καλό να κρατάμε σημειώσεις σχετικά με το ποιες τροφές καταναλώνουμε, σε τι ποσότητα, και ποια ώρα της ημέρας; Οι λόγοι είναι αρκετοί και τους αναφέρω παρακάτω.
Η καταγραφή ενός ημερολογίου διατροφής, σύμφωνα με το blog του Άκη Πετριτζίκη βοηθάει στο να:
1. Ελέγχουμε καλύτερα τι καταναλώνουμε καθημερινά.
Πολλές φορές θεωρούμε ότι όλα τα γεύματα που έχουμε καταναλώσει μέσα στην ημέρα ή στην εβδομάδα μας είναι πολύ υγιεινά. Παρ’ όλα αυτά δεν χάνουμε τόσο βάρος όσο πιστεύουμε ότι θα έπρεπε να χάνουμε υπό φυσιολογικές συνθήκες. Αν δεν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας στο οποίο να οφείλεται η μικρότερη ή η καθόλου απώλεια βάρους, τότε ίσως αυτά που καταναλώνουμε να μην είναι και τόσο ισορροπημένα όσο θεωρούμε. Κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής θα μπορέσουμε να δούμε για όλη την εβδομάδα μας τα προϊόντα, τα φαγητά και τις συνταγές που καταναλώσαμε και να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.
2. Βελτιώνουμε αυτά που δεν κάνουμε και τόσο σωστά.
Κοιτώντας αυτά που καταναλώσαμε μέσα στη βδομάδα μπορούμε να κρατήσουμε αυτά που κάναμε σωστά και να διορθώσουμε τις όχι τόσο καλές και ισορροπημένες συνήθειές μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να τσεκάρουμε τις ετικέτες των προϊόντων που καταναλώσαμε και να επιλέξουμε κάποιες άλλες πιο υγιεινές εναλλακτικές, αν χρειάζεται. Επίσης, με το ημερολόγιο μπορούμε να τσεκάρουμε τις ποσότητες που καταναλώσαμε και -αν χρειαστεί- να τις μειώσουμε ή να αλλάξουμε τους συνδυασμούς των τροφών. Επιπρόσθετα, μπορούμε να βελτιώσουμε τις συνταγές που φτιάχνουμε, βάζοντας στη διατροφή μας τις αντίστοιχες πιο υγιεινές. Μπορούμε ακόμα να βελτιώσουμε τα γεύματα που καταναλώνουμε εκτός σπιτιού, όταν πηγαίνουμε σε ένα εστιατόριο ή σε κάποιο μαγαζί ή όταν θέλουμε να καταναλώσουμε κάποιο έτοιμο γεύμα.
3. Θεμελιώνουμε πιο υγιεινές συνήθειες.
Κρατώντας ένα ημερολόγιο διατροφής μας βοηθάει στο να θέτουμε πιο ξεκάθαρους στόχους μακροπρόθεσμα, καθώς και στο να οργανώσουμε καλύτερα τα γεύματά μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να οργανώνουμε το πρόγραμμά μας έτσι ώστε να καταναλώνουμε μέσα στη βδομάδα μας 1 με 2 φορές κρέας, 1 με 2 φορές ψάρι, και τις υπόλοιπες όσπρια, αμυλούχα λαχανικά, γαλακτοκομικά, και αβγά. Αν δούμε ότι αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, τότε μπορούμε να κάνουμε μικρές αλλαγές ανά εβδομάδα μέχρις ότου πέτυχουμε το στόχο μας, ο οποίος να είναι εύκολος και ευχάριστος για την καθημερινότητά μας. Τσεκάροντας λοιπόν το ημερολόγιο διατροφής μπορούμε να αυξήσουμε αρκετά τα λαχανικά μέσα στη βδομάδα μας, αλλά και να κάνουμε πιο ισορροπημένα γεύματα -να περιέχουν δηλαδή άλιπη πρωτεΐνη, σύνθετους υδατάνθρακες και καλά λιπαρά. Στην αρχή αυτό μπορεί να μην γίνεται τόσο συχνά αλλά σιγά σιγά, κρατώντας σημειώσεις και παίρνοντας το feedback από το ημερολόγιό μας, θεμελιώνουμε πιο υγιεινές συνήθειες.
4. Τσεκάρουμε πώς κάποιες τροφές επηρεάζουν τα συναισθήματά μας.
Όσο περίεργο και να φαίνεται αυτό που διαβάζετε φυσικά και τα συναισθήματά μας μπορούν να επηρεαστούν από το τι θα καταναλώσουμε, αλλά και το πώς είμαστε συναισθηματικά μπορεί να επηρεάσει την τελική ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε ή τις ώρες που θα φάμε μέσα στη μέρα (π.χ. πολύ αργά το βράδυ). Κρατώντας μάλιστα σημειώσεις για αυτά που καταναλώνουμε, θα μπορέσουμε να καταλάβουμε γιατί όταν καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε λιπαρά, κορεσμένα ή trans λιπαρά, σάκχαρα και αλάτι σε μεγάλη συχνότητα, νιώθουμε ότι πεινάμε σε σύντομότερο χρονικό διάστημα, και γιατί μπορεί να έχουμε απότομες αλλαγές στη διάθεσή μας ή μεγαλύτερο εκνευρισμό μέσα στη μέρα μας. Αξίζει λοιπόν να σημειώνουμε τα συναισθήματά μας δίπλα από κάθε γεύμα μας, και να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνη, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, για να δούμε το πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας στις πιο θρεπτικές εναλλακτικές.
5. Θέτουμε SMART στόχους.
Τι εννοώ με αυτό; SMART στόχος σημαίνει ο στόχος να είναι specific – συγκεκριμένος, measurable – μετρήσιμος, achievable – επιτεύξιμος, realistic – ρεαλιστικός, time-based – σε συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο. Για παράδειγμα, αν συμπεράνετε από το ημερολόγιο ότι δεν καταναλώνετε πάνω από μία σαλάτα την ημέρα, τότε ο γενικός στόχος που πρέπει να θέσετε είναι να καταναλώνετε περισσότερες σαλάτες και μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών την ημέρα. Ο SMART στόχος, σε αυτήν την περίπτωση, είναι να καταναλώνετε 2 σαλάτες (1 μαζί με το μεσημεριανό, 1 μαζί με το βραδινό) και τουλάχιστον 3 με 5 διαφορετικά λαχανικά μέσα στη μέρα (είτε βάζοντας ποικιλία στη σαλάτα σας είτε καταναλώνοντας κάποιο λαχανικό σαν σνακ μέσα στη μέρα σας).
6. Ελέγχουμε καλύτερα το νερό που καταναλώνουμε και τη γυμναστική που κάνουμε.
Γράφοντας στο ημερολόγιο την ποσότητα του νερού που πίνουμε και τη γυμναστική που κάνουμε καθημερινά ή μέσα στη βδομάδα μας, θα καταφέρουμε να αυξήσουμε και την κατανάλωση νερού αλλά και τη διάρκεια της γυμναστικής. Συγκρίνοντας μάλιστα την πρόοδό μας ανά περιόδους, θα μπορέσουμε να δούμε τη βελτίωση μας ή για ποιους λόγους δεν βελτιωνόμαστε σε ένα από τα δύο αυτά κομμάτια.
Φαίνεται λοιπόν πως όταν γράφουμε αναλυτικά αυτά που καταναλώνουμε μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή διατήρηση ενός ισορροπημένου βάρους και στην επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής και ζωής. Επίσης, κάνοντάς το με διάρκεια θα μπορέσουμε να δούμε τα περισσότερα οφέλη, τις συνολικές αλλαγές που έχουμε κάνει στη διατροφή μας, αλλά και το πώς έχει ανταποκριθεί ο οργανισμός μας σε όλο αυτό. Σίγουρα και η συμβολή του ειδικού μπορεί να μας βοηθήσει ακόμα περισσότερο και να μας κατευθύνει-ενθαρρύνει αναλόγως. Από εκεί και πέρα το ημερολόγιο διατροφής είναι σίγουρα κάτι που αξίζει να δοκιμάσουμε!