Αγρότες από όλη τη χώρα στην Αθήνα: Κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις στο Σύνταγμα
Πανελλαδική συγκέντρωση αγροτών στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή εργατικών κέντρων και συνδικάτων, ενώ αναμένονται και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Σήμερα Παρασκευή, το κέντρο της Αθήνας μετατρέπεται σε πεδίο πανελλαδικής συγκέντρωσης αγροτών, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Επιτροπής Μπλόκων. Δεκάδες τρακτέρ αναμένεται να σταθμεύσουν μπροστά στη Βουλή, ενώ αγρότες από όλη τη χώρα θα διαδηλώσουν στο Σύνταγμα. Παράλληλα, εργατικά κέντρα και συνδικάτα, που διαδηλώνουν ενάντια στο νομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις, θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στους αγρότες.
Η άφιξη των αγροτών στην Αθήνα αναμένεται να ξεκινήσει από τις 15:00, με τελικό προορισμό την πλατεία Συντάγματος, όπου η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 16:00. Η πρόθεση των αγροτών είναι να διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα και να αποχωρήσουν συντεταγμένα το μεσημέρι του Σαββάτου.
Ειδικότερα, περίπου 130 αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από τα Χανιά θα συμμετάσχουν στο διήμερο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, ευθυγραμμιζόμενοι με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Στην αντιπροσωπεία από τα Χανιά περιλαμβάνονται παράγωγοι από 11 αγροτικούς συλλόγους του νομού, καθώς και ο σύλλογος μελισσοκόμων.
Λόγω της κινητοποίησης, η Τροχαία θα προχωρήσει σε σταδιακές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου και σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής. Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στις εισόδους της πόλης, στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, στη Λεωφόρο Αθηνών κατά την είσοδο των τρακτέρ, καθώς και στις οδούς Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Λεωφόρο Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Περίπου 40 τρακτέρ αναμένεται να φτάσουν στις Αφίδνες Αττικής, με προπομπό όχημα της Τροχαίας, πριν κατευθυνθούν προς το κέντρο. Επιπλέον, αγρότες θα μεταβούν στην Αθήνα με λεωφορεία, τα οποία θα σταθμεύσουν στο ΟΑΚΑ.
Τα κύρια αιτήματα των αγροτών εστιάζονται στο υψηλό κόστος παραγωγής, στις εγγυημένες τιμές των προϊόντων, στην αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και στην αποζημίωση στο 100%. Υποστηρίζουν ότι τα ζητήματα αυτά δεν καλύφθηκαν επαρκώς στις προηγούμενες συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό, γεγονός που τους ωθεί να διατηρήσουν ανοιχτό το μέτωπο των κινητοποιήσεων.
Στο πλευρό των αγροτών στέκονται τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά, Λαυρίου – Ανατολικής Αττικής, καθώς και διάφορες ομοσπονδοίες και σωματεία, καλώντας σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα την Παρασκευή 13/2. Εκφράζουν έτσι την αντίθεσή τους στο εργασιακό νομοσχέδιο και θα υποδεχτούν τους αγρότες που διαδηλώνουν με τα τρακτέρ τους στην πρωτεύουσα.
