Ενημέρωση με ένα κλικ

Η τραγωδία στη Χίο: Μαροκινός διακινητής απολογείται για 15 νεκρούς μετανάστες

Βαριές κακώσεις και όχι πνιγμός η αιτία θανάτου, ενώ η πολιτική αντιπαράθεση για το περιστατικό κορυφώνεται.

Το απόγευμα αναμένεται να απολογηθεί ο Μαροκινός που φέρεται να είναι ο διακινητής πίσω από την τραγωδία με τους 15 νεκρούς μετανάστες, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη θαλάσσια περιοχή της Χίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, και εν αναμονή του επίσημου ιατροδικαστικού πορίσματος, η αιτία θανάτου των θυμάτων φαίνεται να ήταν βαριές κακώσεις και όχι πνιγμός.

Στις 18:00 το απόγευμα, ο Μαροκινός θα βρεθεί ενώπιον του ανακριτή, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για πρόκληση ναυαγίου με θανάτους, καθώς και για διακίνηση μεταναστών. Ωστόσο, μέσω των συνηγόρων του, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες και εκφράζει την ελπίδα για μια δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία, ανεπηρέαστη από πολιτικές πιέσεις.

Η τραγωδία έχει αφήσει βαθιά σημάδια στις οικογένειες των θυμάτων. Ανάμεσα στους νεκρούς περιλαμβάνονται δύο άτομα της ίδιας οικογένειας: η μητέρα και ο αδερφός του άνδρα που είχε φτάσει στη Χίο από την Αμερική. Οι αναγνωρίσεις έγιναν μέσω φωτογραφιών, καθώς όλες οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο Σχιστό.

Από την Ιατρική Υπηρεσία Χίου, αναφέρονται σοβαρά περιστατικά, όπως μια γυναίκα με κρανιοεγκεφαλική κάκωση που έχασε το μωρό της, και ένας ασθενής με τραυματισμό στην κοιλιακή χώρα. Τέσσερις από τις σορούς δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη, ενώ κάποιες έχουν ήδη μεταφερθεί στο κοιμητήριο Σχιστού.

Στο νοσοκομείο της Χίου νοσηλεύονται 20 άτομα, ενώ 5 τραυματίες έχουν λάβει εξιτήριο. Μεταξύ αυτών, τρεις γυναίκες παρέμειναν για νοσηλεία των παιδιών τους, και δύο άνδρες οδηγήθηκαν στη ΒΙΑΛ, στο κέντρο υποδοχής της Χίου.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ από ανώτατα στελέχη του Λιμενικού, ο Υπουργός Ναυτιλίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε ότι είχε εκπονηθεί σχέδιο που δεν προέβλεπε απόκλιση, αλλά βίαιη αλλαγή πορείας από πλευράς του διακινητή.

Η τραγωδία έχει προκαλέσει έντονες πολιτικές αντιδράσεις. Τα κόμματα ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιρρίπτουν ευθύνες στο Λιμενικό, αλλά ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, τόνισε ότι οι ευθύνες είναι πολιτικές. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, χαρακτήρισε “τραγελαφικό” το σενάριο σύγκρουσης μικρού σκάφους με σκάφος του Λιμενικού. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για “κακιά στιγμή” ή “άτυχο συμβάν”. Σε έντονο ύφος, ο Νάσος Ηλιόπουλος από τη Νέα Αριστερά προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργού Ναυτιλίας, Βασίλη Κικίλια. Ο Κυριάκος Βελόπουλος ζήτησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για το δουλεμπόριο, ενώ ο Δημήτρης Νατσιός δήλωσε ότι τα επακόλουθα της παράνομης μετανάστευσης μπορεί να οδηγήσουν πολιτικό προσωπικό στο εδώλιο. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επισήμανε τη σημασία της διαφύλαξης του διεθνούς δικαίου και του δικαίου του ασύλου.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com