Ενημέρωση με ένα κλικ

Κριτική για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία: ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά αλλαγές

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγορεί την κυβέρνηση για αποδυνάμωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των μέτρων προστασίας, ζητώντας διάλογο και ουσιαστικές παρεμβάσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, τόνισε την επιτακτική ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στα ζητήματα της υγείας και ασφάλειας της εργασίας στην Ελλάδα, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι «έχει επιτεθεί» σε αυτά και τα έχει «αποδυναμώσει». «Η ασφάλεια της εργασίας είναι αναπόσπαστο στοιχείο της προόδου μιας χώρας, καθώς και της ανάπτυξης και βιωσιμότητας της επιχειρηματικότητας», δήλωσε ο κ. Φάμελλος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Χάρη Κυπριανίδη, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, πρόεδρο της ΟΣΕΤΕΕ και γραμματέα ΥΑΕ της ΓΣΕΕ, Ανδρέα Στοϊμενίδη.

«Η χώρα μας πρέπει να υιοθετήσει σημαντικές αλλαγές, διότι η κυβέρνηση έχει πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα τα τελευταία έξι χρόνια, αλλά και τα θέματα υγείας και ασφάλειας, οδηγώντας σε αποδυνάμωσή τους», υπογράμμισε ο κ. Φάμελλος. «Αντί να αποφεύγει τις ευθύνες της και να ενοχοποιεί τους εκπροσώπους των εργαζομένων, η κυβέρνηση οφείλει, έστω και καθυστερημένα, να αναλάβει την ευθύνη για την υποβάθμιση των κανόνων υγείας και ασφάλειας. Πρέπει να συμφωνήσουμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο για την ενίσχυση των υπηρεσιών σε μια οργανωμένη πολιτεία, αντί να μεταθέτουμε τις αρμοδιότητες σε μια ανεξάρτητη αρχή», πρόσθεσε.

Ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε επίσης ότι θα απευθύνει πρόταση για διάλογο στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, με αντικείμενο την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς και την τροποποίηση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός αξιόπιστου οργανισμού για την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων. Το τραγικό δυστύχημα στα Τρίκαλα, όπου έχασαν τη ζωή τους πέντε εργαζόμενες μητέρες, ανέδειξε, πέρα από τον ανείπωτο πόνο, το μείζον ζήτημα της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία. «Για αυτόν τον λόγο επιλέξαμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση σήμερα, εστιάζοντας στις σημαντικές ελλείψεις που υπάρχουν στην καταγραφή των εργατικών δυστυχημάτων, στους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, στην αρμοδιότητα της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και σε όλα τα τεχνικά στοιχεία που διασφαλίζουν ένα ασφαλές και υγιεινό εργασιακό περιβάλλον», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Στοϊμενίδης χαρακτήρισε το δυστύχημα στα Τρίκαλα ως «έναν κρίκο στη βαριά αλυσίδα των εργατικών δυστυχημάτων στη χώρα μας, τα οποία κατέγραψαν ιστορικό ρεκόρ για το 2025». «Δεν πρόκειται για τυχαίο γεγονός, αλλά για αποτέλεσμα του νομοθετικού πλαισίου και των τελευταίων, ιδιαίτερα αυστηρών και αντεργατικών νόμων, οι οποίοι έχουν ψηφιστεί. Αυτοί οι νόμοι διαμορφώνουν ένα εργασιακό περιβάλλον σκληρής εντατικοποίησης, ελαστικοποίησης της εργασίας, ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και πλήρους αποδιάρθρωσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Παρά τις προσπάθειες των επιθεωρητών εργασίας, η Ανεξάρτητη Αρχή είναι πλήρως αποδυναμωμένη», τόνισε.

Ο κ. Στοϊμενίδης επέκρινε την εστίαση της συζήτησης μόνο στην καταγραφή, υποστηρίζοντας ότι αυτό γίνεται «για να μην χαλάσει το success story της κυβέρνησης και για να μην επεκταθεί η συζήτηση στα μέτρα και τις πολιτικές πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν». «Έχουμε δεκάδες μέτρα, και θα εστιάσουμε σήμερα στις οκτώ δομικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στα θέματα υγείας και ασφάλειας της εργασίας, ώστε να σταματήσει επιτέλους η ανθρωπιστική κρίση στους χώρους εργασίας», δήλωσε. Επίσης, ανέφερε ότι ο θεσμικός του ρόλος είναι να επικοινωνεί με το υπουργείο Εργασίας και τα κόμματα, να αναδεικνύει τα προβλήματα και να πιέζει για τη νομοθέτηση λύσεων. Κατηγόρησε το υπουργείο Εργασίας ότι από τις δεκάδες προτάσεις που κατατέθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο, μόνο μία, τεχνικού χαρακτήρα, έγινε δεκτή.

Ο πρόεδρος του ΕΚΘ, Χάρης Κυπριανίδης, επεσήμανε την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας και κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική ότι «στοχεύει εναντίον των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους, επιδιδόμενη σε προσωπικές επιθέσεις αντί να επιλύει τα προβλήματα. Η κυβέρνηση, με τις ενέργειές της, έχει απενοχοποιήσει τον εαυτό της», κατέληξε. Τον κ. Φάμελλο συνόδευαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Γιαννούλης.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com