Ενημέρωση με ένα κλικ

Επίθεση ΠΑΣΟΚ σε Μαρινάκη για το εργατικό ατύχημα στη Βιολάντα

Ο Κώστας Τσουκαλάς κατηγορεί τον κυβερνητικό εκπρόσωπο για πρόωρη απαλλαγή ευθυνών και ζητά μέτρα για την ενίσχυση της εργασιακής ασφάλειας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, αναφορικά με το τραγικό εργατικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Βιολάντα. Ο κ. Τσουκαλάς κατηγόρησε τον κ. Μαρινάκη ότι «βιάστηκε να διαβεβαιώσει πως ούτε η κυβέρνηση ούτε ο εργοδότης έφεραν κάποια ευθύνη», κάτι που χαρακτήρισε «βαθιά αντιεπιστημονικό και ανακριβές».

«Εμείς ως ΠΑΣΟΚ δεν σπεύσαμε να βγάλουμε πόρισμα και προτιμούμε να περιμένουμε τις ανακοινώσεις από την Πυροσβεστική, την Επιθεώρηση και τις Αρχές, καθώς είναι νωρίς και δεν πρέπει να προδικάζουμε», δήλωσε ο κ. Τσουκαλάς. Ωστόσο, τόνισε πως η δήλωση του κ. Μαρινάκη περί μη παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας είναι εσφαλμένη, καθώς, όπως εξήγησε, η μη τήρηση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας αποτελεί μέρος της εργατικής νομοθεσίας. «Αν προκύψει ότι υπήρχε διαρροή κάποιου αερίου και ήταν γνωστή ή μπορούσε να λυθεί, αυτό εμπίπτει στην εργατική νομοθεσία. Δεν νομίζω ότι δεν το γνωρίζει ένας νομικός όπως ο κ. Μαρινάκης», σχολίασε.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε τρία καίρια ζητήματα που, κατά την άποψή του, θα συμβάλουν στη θωράκιση των συνθηκών εργασίας, καθώς και μια σχετική πρόταση του κόμματός του:

1. **Ύπαρξη σωματείων:** Τόνισε τη σημασία της ύπαρξης σωματείων στις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας ότι «ένα σωματείο δεν θα φοβόταν να πει στην Επιθεώρηση ότι μυρίζει κάτι, ενώ ένας εργαζόμενος είναι πιθανό να φοβόταν να το αναγγείλει στις αρμόδιες αρχές». Επισήμανε την ανάγκη η κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της στο συλλογικό εργατικό δίκαιο.
2. **Έλεγχοι Επιθεώρησης Εργασίας:** Διευκρίνισε ότι η αύξηση των ελέγχων που αναφέρει η κυβέρνηση αφορά στους συνολικούς ελέγχους της επιθεώρησης εργασίας και όχι ειδικά σε ελέγχους για εργατικά ατυχήματα. «Έχουν αυξηθεί πολύ οι γενικοί έλεγχοι γιατί λόγω της ψηφιακής κάρτας γίνεται και απομακρυσμένος έλεγχος. Θετικό είναι ότι έγινε αυτό αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό αφορά τα εργατικά ατυχήματα», ανέφερε.
3. **Στοιχεία και Καταγραφή:** Επισήμανε ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει αναρτήσει στοιχεία για τα εργατικά ατυχήματα στην ετήσια έκθεσή της για το 2025, ενώ ο ΕΦΚΑ, όπου κατατίθενται τα σχετικά στοιχεία για επιδόματα, έχει να επικαιροποιήσει την εικόνα από το 2022 και η ΕΛΣΤΑΤ από το 2023. «Η επιθεώρηση εργασίας δίνει στοιχεία στους Υπουργούς ώστε να λένε ότι δεν ισχύουν όσα υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι αλλά δεν τα βλέπουμε πουθενά αναρτημένα», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν νομοί χωρίς επιθεωρητή για την ασφάλεια και την υγιεινή, και η σχετική νομοθεσία δεν έχει κωδικοποιηθεί από το 2010. Η εντατικοποίηση των ωρών εργασίας, όπως είπε, δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων. «Πρέπει να έχουμε μία αυτόνομη αξιόπιστη καταγραφή διότι αν έχω καταγραφή, έχω και πρόληψη γιατί μελετώ το φαινόμενο πώς εξελίσσεται», τόνισε.

Τέλος, πρότεινε τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος, ανάλογου με την ψηφιακή κάρτα, όπου ο τεχνικός ασφαλείας κάθε επιχείρησης θα αναρτά το δελτίο ελέγχου ανά ένα ή δύο μήνες. Αυτό θα επέτρεπε την ευθύνη τόσο του τεχνικού ασφαλείας όσο και της επιχείρησης, και θα διευκόλυνε την Επιθεώρηση να εντοπίζει τους μη συμμορφούμενους.

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσουκαλάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι δημοσκοπήσεις, όταν μετρούν κόμματα που δεν υπάρχουν ή δεν έχουν τοποθετηθεί επίσημα, δημιουργούν «συνθήκες χειραγώγησης και κατεύθυνσης». Αναφερόμενος στην πορεία προς το Συνέδριο του Μαρτίου, τόνισε ότι στόχος είναι η πολιτική αλλαγή και ότι η αυτόνομη εκλογική πορεία και η αμφίπλευρη διεύρυνση έχουν ομόφωνα αποφασιστεί. «Οι επιμέρους οπτικές δεν πρέπει να κρύβουν ότι υπάρχει μία κοινή πορεία προς το μέλλον», ανέφερε, καλώντας τα στελέχη να επικοινωνούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ χωρίς να πέφτουν σε παγίδες εσωστρέφειας.

Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει ενωτικό στο συνέδριό του και θα επανέλθει σε τροχιά ανόδου, καθώς είναι το μόνο κόμμα με σαφείς πολιτικές θέσεις. «Εμείς θέλουμε να φύγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί το να φύγει είναι όρος για να αναγεννηθεί η χώρα. Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία έχουν αποτύχει. Η ανικανότητα έχει χτυπήσει κόκκινο στα πάντα», δήλωσε.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com