Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Αττική στο Έλεος της Κακοκαιρίας: Καταρρεύσεις, Πλημμύρες και Καταστροφές στα Νότια Προάστια

Αντιπλημμυρικά έργα που σταμάτησαν, επαναλαμβανόμενα προβλήματα και η μάχη των κατοίκων μετά τη σφοδρή νεροποντή.

Η Αττική βρέθηκε στο στόχαστρο της κακοκαιρίας, με την χθεσινή μεσημεριανή και απογευματινή νεροποντή να αφήνει πίσω της σοβαρά προβλήματα, κυρίως στα νότια προάστια. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, η ηλεκτροδότηση διακόπηκε σε πολλές περιοχές, υπόγεια γέμισαν με λάσπες και κτίρια υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές.

Στον Άλιμο, και συγκεκριμένα στην οδό Λυσικράτους, η ορμή των υδάτων προκάλεσε την κατάρρευση μαντρότοιχου πολυκατοικίας από μπετόν, ο οποίος κατέρρευσε πάνω σε κολόνα. Η κατάρρευση αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη ζημιά σε ρολόγια της ΔΕΗ, σωληνώσεις και την είσοδο του κτιρίου, ενώ τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης εισέβαλαν στο εσωτερικό. Περίπου 12 ώρες μετά το περιστατικό, ένοικοι της πολυκατοικίας, σε συνεργασία με συνεργεία του Δήμου, συνέχιζαν τις προσπάθειες καθαρισμού, απομακρύνοντας λάσπες και φερτά υλικά από την ημιυπόγεια είσοδο.

Κάτοικοι της περιοχής περιέγραψαν ότι το πρόβλημα είναι επαναλαμβανόμενο, με την ίδια καταστροφή να συμβαίνει δύο και τρεις φορές τον χρόνο, παρά τις υποσχέσεις για αντιπλημμυρικά έργα. Όπως ανέφεραν, ένα τέτοιο έργο ξεκίνησε, αλλά έχει σταματήσει εδώ και περίπου τρία χρόνια. Η έντονη βροχόπτωση, αν και διήρκεσε μόλις πέντε με δέκα λεπτά, ήταν αρκετή για να προκαλέσει την καταστροφή.

Η στιγμή της κατάρρευσης της μάντρας περιγράφηκε με δραματικό τρόπο, με έναν δυνατό θόρυβο να συνοδεύει την πτώση της πάνω στην κολόνα, ενώ ένοικος του πρώτου ορόφου βρέθηκε σε κατάσταση πανικού, φοβούμενος για περαιτέρω ζημιές στο κτίριο. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης ήταν το γεγονός ότι λίγα λεπτά πριν την κατάρρευση, ο οδηγός ενός αυτοκινήτου που βρισκόταν έξω από την πολυκατοικία ανέβηκε στην οροφή του οχήματός του, προκειμένου να μην παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ύψος του νερού έφτασε έως και 1,60 – 1,70 μέτρα, γεγονός που υπογραμμίζει την ένταση του φαινομένου. Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε περισσότερες από 50 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχή βοήθειας, με την πλειονότητα των περιστατικών να εντοπίζονται στα νότια προάστια. Οι εργασίες αποκατάστασης συνεχίζονται, με στόχο την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στα σπίτια τους.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com