Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Τριμερής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενισχύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Δηλώσεις Μητσοτάκη μετά τη Σύνοδο στην Ιερουσαλήμ – Έμφαση στη γεωπολιτική σημασία, την καταπολέμηση του μίσους και τη συνεργασία σε κρίσιμους τομείς.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της 10ης Τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στην Ιερουσαλήμ, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε τη συμβολή του σχήματος στην εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϋ, απευθύνοντας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης προς τον εβραϊκό λαό. «Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στις δημοκρατικές κοινωνίες και θα πρέπει να καταπολεμήσουμε το θρησκευτικό μίσος. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι συνεχής», δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή επαγρύπνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι, σε σχέση με την προηγούμενη τριμερή συνάντηση το 2023, η περιοχή εισέρχεται σε μία νέα γεωπολιτική φάση. Αυτή η φάση, όπως τόνισε, δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» για τη διαμόρφωση μιας αρχιτεκτονικής που θα εξασφαλίσει την ειρήνη και την ευημερία. Σε αυτό το πλαίσιο, η τριμερής συνεργασία αποκτά στρατηγική βαρύτητα, βασιζόμενη στο διεθνές δίκαιο και τις αρχές της καλής γειτονίας. «Αυτή η συμμαχία μεταξύ τριών παράκτιων δημοκρατικών κρατών δεν μπορεί παρά να προάγει την ευημερία των λαών μας αλλά και ευρύτερα της περιοχής», ανέφερε.

Σχετικά με την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι, μετά την παρέμβαση του προέδρου Τραμπ, «αναδύεται μία ευκαιρία» για την εξουδετέρωση κάθε προσπάθειας τρομοκρατίας. «Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην επόμενη ημέρα μέσω της διπλωματίας», δήλωσε, τονίζοντας τη διάθεση συνεισφοράς.

Όσον αφορά τον Λίβανο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της Ελλάδας στην πολιτική σταθερότητα της χώρας, στηρίζοντας την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα. Ανέφερε ότι η βοήθεια προς τις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου από την Ελλάδα συμβάλλει στη διασφάλιση του ελέγχου των όπλων από το κράτος.

Για τη Συρία, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, ένα χρόνο μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, έχει αποκατασταθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη σεβασμού όλων των θρησκειών και εθνοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των χριστιανών Ορθοδόξων της Μέσης Ανατολής, ως σημαντική παράμετρο για μια διαρκή πολιτική επίλυση.

Στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε μια «πραγματική επανάσταση» και στην ανάγκη αξιοποίησης των ευκαιριών. Στην Πολιτική Προστασία, υπογράμμισε την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, τονίζοντας τις δυνατότητες ενίσχυσης της συνεργασίας, ειδικά σε δασικές πυρκαγιές και διαχείριση υδάτων, όπου το Ισραήλ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, δεδομένης της κλιματικής κρίσης.

Ο πρωθυπουργός ανέδειξε την Ελλάδα ως αναδυόμενο παίκτη στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τον ρόλο της ως πύλη εισόδου για το LNG, κάτι που μπορεί να ωφελήσει την Κύπρο και το Ισραήλ. Επίσης, ανέφερε τη δυνατότητα συνεργασίας ως εξαγωγείς ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη θαλάσσια ασφάλεια, που αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα ως κορυφαία χώρα στη ναυτιλία, προανήγγειλε κοινές ασκήσεις με την ακτοφυλακή των τριών χωρών.

Ολοκληρώνοντας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η τριμερής συνεργασία έχει αποφέρει απτά αποτελέσματα, τα οποία αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω σε αυτή τη νέα περίοδο προκλήσεων και ευκαιριών, εκφράζοντας την προσδοκία για συνέχιση και ενδυνάμωση της συνεργασίας.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com