Αγρότες σε κλιμάκωση κινητοποιήσεων: Ετοιμάζουν πανελλαδική σύσκεψη και νέους αποκλεισμούς
Δυσαρέσκεια για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, με τους αγρότες να ζητούν σοβαρές δεσμεύσεις και να ετοιμάζονται για περαιτέρω δράσεις.
Οι αγρότες ετοιμάζονται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, διαμηνύοντας ότι θα παραμείνουν στα μπλόκα για όσο χρειαστεί, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Την Πέμπτη, στον Λευκώνα Σερρών, θα πραγματοποιηθεί πανελλαδική σύσκεψη όπου αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις. Σημαντικό ρόλο στην όξυνση του κλίματος διαδραμάτισε το γεγονός ότι πολλοί αγρότες διαπίστωσαν παρακρατήσεις χρημάτων από τους λογαριασμούς τους λόγω ΕΛΓΑ.
Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει έκτακτη ενίσχυση 160 εκατομμυρίων ευρώ για παραγωγούς και κτηνοτρόφους, καθώς και την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου. Ωστόσο, οι αγρότες χαρακτηρίζουν τα ποσά ανεπαρκή και τονίζουν την ανάγκη για σοβαρές δεσμεύσεις όσον αφορά το χαμένο εισόδημα, τις αποζημιώσεις και την πρόσβαση σε αγροτικό πετρέλαιο, ώστε να υπάρξει ουσιαστική λύση για τον αγροτικό κλάδο.
Στον Προμαχώνα, οι αγρότες αποφάσισαν τον επ’ αόριστον αποκλεισμό της διέλευσης των φορτηγών, ενώ άνοιξαν τα διόδια για τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία. Σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων, με εκατοντάδες νταλίκες να έχουν ακινητοποιηθεί και στα δύο ρεύματα. Στη Θεσσαλονίκη, στα Μάλγαρα, οι αγρότες έβγαλαν τα τρακτέρ στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη, διακόπτοντας την κυκλοφορία για ώρες, με απώτερο σκοπό τον επ’ αόριστον αποκλεισμό από την Πέμπτη το πρωί.
Οι αγρότες των Γιαννιτσών, του Κιλκίς και της Παιονίας δίνουν τελεσίγραφο 48 ωρών στην κυβέρνηση για να διορθωθεί το λάθος στις πληρωμές, αναφέροντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις απώλειας χρημάτων που φτάνουν από 1.000 έως 6.000 ευρώ μέσα σε ένα 12ωρο, μετά την είσπραξη ενισχύσεων του ΕΛΓΑ. Την ίδια ώρα, υπάρχει αναβρασμός και προοπτική κλιμάκωσης και στο μπλόκο της Νίκαιας, όπου το Συντονιστικό τονίζει ότι υπό τις παρούσες προϋποθέσεις δεν υπάρχει πεδίο διαλόγου με την κυβέρνηση.
Η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη και στο μπλόκο του Ε-65 στην Καρδίτσα, καθώς και στους αγρότες της Μεσσηνίας, οι οποίοι εξαγριώθηκαν βλέποντας χρήματα να λείπουν από τους λογαριασμούς τους για την πληρωμή του ΕΛΓΑ. Οι αγρότες παραμένουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αγροτικά μηχανήματα έχουν αποκλείσει και τον δρόμο Τριπόλεως-Κορίνθου.