Ο πρωθυπουργός σε έλεγχο αλκοτέστ στο κέντρο της Αθήνας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε μπλόκο της αστυνομίας, συνεχάρη τους αστυνομικούς και δοκίμασε ο ίδιος τη διαδικασία.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, βρέθηκε σε μπλόκο αλκοτέστ που είχε στηθεί στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αστυνομικούς που βρίσκονταν σε υπηρεσία, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του για το έργο τους και ευχαριστώντας τους για την αδιάκοπη προσφορά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. “Κάνετε σπουδαία δουλειά”, τόνισε στους ένστολους.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ενημερώθηκε για την αποτελεσματική μέθοδο που ακολουθούν οι αστυνομικοί για τον έλεγχο της μέθης των οδηγών, καθώς και για τις διαδικασίες που εφαρμόζονται σε περιπτώσεις υπέρβασης του επιτρεπόμενου ορίου αλκοόλ. Μάλιστα, ο ίδιος δοκίμασε την εμπειρία του αλκοτέστ. “Εδώ στην κυριολεξία σώζουμε ζωές”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Οι αστυνομικοί των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Ατυχημάτων (ΟΕΠΤΑ) ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για την ενίσχυση της δύναμής τους κατά 100 άτομα από τα τέλη Οκτωβρίου. Ως αποτέλεσμα, πέραν των τακτικών δράσεων για την οδική ασφάλεια, πλέον πραγματοποιούνται ειδικές επιχειρήσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Αυτό οδήγησε σε διπλασιασμό των ελέγχων για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, υπερβολική ταχύτητα και χρήση κινητού στην Αττική κατά τα τριήμερα αυτά.
Η ενίσχυση των ΟΕΠΤΑ επιτρέπει στην Ελληνική Αστυνομία να διατηρεί συνεχή και αυξημένη παρουσία στους δρόμους, ιδίως κατά τις ώρες αυξημένου κινδύνου. Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την οδική ασφάλεια και την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος προβλέπει αυστηρότερες ποινές για τους υπότροπους παραβάτες.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το 11μηνο του τρέχοντος έτους στην Αττική, περισσότερα από 285.500 άτομα ελέγχθηκαν για μέθη, σημειώνοντας αύξηση 116,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Τα θετικά αλκοτέστ ανήλθαν σε περίπου 10.300, παρουσιάζοντας αύξηση 5,2% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του προηγούμενου έτους.