Μακρόν: “Ο ρόλος μου είναι να κατευνάζω τα πνεύματα και να προστατεύω την ελευθερία της έκφρασης”
“Ο ρόλος μου είναι να κατευνάζω τα πνεύματα”, αλλά και “να προστατεύω” δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία, εξηγεί ο Εμανουέλ Μακρόν στη μακρά συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, διάρκειας σχεδόν μιας ώρας, η οποία μεταγλωττίστηκε στα αραβικά, από το δίκτυο του Κατάρ, το οποίο έχει μεγάλη τηλεθέαση στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγρέμπ.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε λύπη για τις “παρεξηγήσεις” και τη “χειραγώγηση” γύρω από τις δηλώσεις του για τα σκίτσα του Μωάμεθ “μερικές φορές από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες” που θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας.
Ο Μακρόν πρόσθεσε πως καταλαβαίνει ότι μουσουλμάνοι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τα σκίτσα του Μωάμεθ, ωστόσο αυτά δεν δικαιολογούν τη βία, στη συνέντευξη στο Αλ-Τζαζίρα, το οποίο έχει μεγάλη τηλεθέαση στον μουσουλμανικό κόσμο όπου αυξάνονται οι διαδηλώσεις κατά των σκίτσων.
“Οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου οφείλονταν σε πολλά ψέματα και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θεώρησαν ότι εγώ ήμουν υπέρ αυτών των σκίτσων. Εγώ είμαι υπέρ της δυνατότητας ο καθένας να μπορεί να γράφει, να σκέφτεται και να σχεδιάζει ελεύθερα στην χώρα μου γιατί θεωρώ ότι αυτό σημαντικό, ότι είναι ένα δικαίωμα, ότι είναι οι ελευθερίες μας”, δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.
“Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω προσωπικά όλα όσα λέγονται, όλα όσα σχεδιάζονται σε σκίτσα”, υπογράμμισε.
Τονίζοντας ότι θέλει “να ηρεμήσουν τα πράγματα”, επέμεινε ότι δεν θέλησε να “παραιτηθεί γιατί θα ήταν αντισυνταγματικό και θα ήταν μια φρικτή απώλεια κυριαρχίας για εμάς”, επιμένοντας παράλληλα ότι δεν υπήρχε “στιγματισμός” του μουσουλμανικού κόσμου στη Γαλλία.
“Αλλά επίσης λέω σε πολλούς ηγέτες, στη Γαλλία ο Τύπος είναι ελεύθερος”, τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι “σε πολλές χώρες που έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ (των γαλλικών προϊόντων) , δεν υπάρχει πλέον ελευθερία Τύπου, δηλαδή, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για σκίτσα αλλά όχι μόνο του προφήτη ή του Θεού ή του Μωυσή, αλλά των ίδιων των ηγετών της χώρας”.
“Μερικές φορές κάνουν τη γελοιογραφία ξένων ηγετών, όχι της χώρας όπου ζουν γιατί εκεί έχουν σπάσει τα χέρια των γελοιογράφων ή των σκιτσογράφων, γιατί μερικές φορές έχουν σκοτώσει δημοσιογράφους ή τους έχουν βάλει στη φυλακή. Αυτό δεν ισχύει για τη Γαλλία “, επέμεινε.
Όσον αφορά τον Τούρκο ομόλογό του, ο Μακρόν θεωρεί πως ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε “πολεμοχαρή συμπεριφορά προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ” προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί τα πράγματα να ηρεμήσουν, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία, να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστεί τις αξίες της, να μην λέει ψέματα, να μην εκστομίζει ύβρεις”, μεσούσης της διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ