Κομισιόν: Ευπρόσδεκτο βήμα η αποχώρηση Yavuz από την κυπριακή ΑΟΖ
«Eυπρόσδεκτο βήμα» χαρακτήρισε η Κομισιόν την αποχώρηση του πλωτού γεωτρύπανου Yavuz από το τεμάχιο 6 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) τονίζοντας ότι αναμένονται περαιτέρω αντίστοιχα βήματα.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σημείωσε ότι «η αποχώρηση του «Yavuz» αποτελεί ακόμη ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς την οποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε όμοια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση όπως υπογράμμισαν οι ηγέτες (κατά τη Σύνοδο Κορυφής)».
Το τουρκικό σκάφος γεωτρήσεων Yavuz, το οποίο εγκατέλειψε χθες τη θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου, έφθασε σήμερα στις τουρκικές ακτές, σύμφωνα με τον ιστότοπο στοιχείων ναυσιπλοΐας Refinitiv Eiko.
Το Yavuz άρχισε τις δραστηριότητές του τον Ιούλιο 2019 ανατολικά της Κύπρου. Οι τελευταίες του δραστηριότητες νοτιοδυτικά της Κύπρου είχαν παραταθεί μέχρι στις 12 Οκτωβρίου.
Το ίχνος του Yavuz δείχνει ότι το πλοίο βρισκόταν σήμερα το πρωί κοντά στο λιμάνι του Τασουτζού της Σελεύκειας, στην περιοχή της Μερσίνας.
Μαζί με το Yavuz, στο ίδιο λιμάνι καταπλέει και το συνοδευτικό σκάφος Ertugrul Bey. Το Yavuz έκανε γεωτρήσεις στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, στα νοτιοδυτικά της Πάφου.
Ο ρόλος της Μέρκελ
Η αποχώρηση του Yavuz δεν αποκλείεται να συνδέεται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προς τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος», κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άνγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής Νavtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο τουρκικών ερευνητικών σκαφών από την κυπριακή ΑΟΖ.
Παραμένει το Barbaros
Το άλλο ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας, το Barbaros Hayreddin Pasa, εξακολουθεί να διεξάγει σεισμικές έρευνες και να σαρώνει τον κυπριακό βυθό στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά – νοτιοανατολικά της Αγίας Νάπας.
Οι δραστηριότητές του έχουν παραταθεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.