Ενημέρωση με ένα κλικ

Πελόζι: Αμφισβητείται η απόφαση Τραμπ για τον ΠΟΥ

Επικρίσεις κατά του Τραμπ για την αναστολή χρηματοδότησης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, χαρακτήρισε παράλογη και επικίνδυνη την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναστείλει τη χρηματοδότηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή θα αμφισβητηθεί.

«Η διακοπή από τον Πρόεδρο της χρηματοδότησης του ΠΟΥ, ενώ ηγείται της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας του κορονοϊού είναι παράλογη», ανέφερε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής σε ανακοίνωσή της.

«Αυτή η απόφαση είναι επικίνδυνη, παράνομη και θα τεθεί γρήγορα υπό αμφισβήτηση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, εξαιτίας της ανακοίνωσής του περί αναστολής της χρηματοδότησης του ΠΟΥ εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, έγινε στόχος έντονων επικρίσεων.

Παράλληλα, διεθνή ΜΜΕ υποδεικνύουν τη συγκεκριμένη κίνηση του Αμερικανού προέδρου ως ως μια απόπειρα μετατόπισης των ευθυνών για την πανδημία, δεδομένων των αποδοκιμασιών απέναντι στους χειρισμούς του.

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε πως αυτή τη στιγμή είναι ώρα για ενότητα στη μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και όχι για περιορισμό των πόρων που διατίθενται στον ΠΟΥ, ο οποίος ηγείται και συντονίζει τις διεθνείς προσπάθειες.

Ο Οργανισμός, τόνισε, με χιλιάδες άτομα του προσωπικού του να βοηθούν ανά τον κόσμο στις προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης του ιού, είναι στην πρώτη γραμμή, υποστηρίζοντας τις χώρες- μέλη και τους πιο ευάλωτους.

«Είναι πεποίθησή μου ότι ο ΠΟΥ πρέπει να υποστηριχθεί, καθώς είναι απόλυτα κρίσιμης σημασίας στις προσπάθειες του κόσμου να κερδίσει τον πόλεμο ενάντια στην Covid-19» είπε χαρακτηριστικά.

Ο γγ του ΟΗΕ σημείωσε πως, δεδομένης της άνευ προηγουμένου έκτασης της κρίσης, «είναι πιθανόν τα ίδια γεγονότα να έχουν αναγνωστεί διαφορετικά από διαφορετικές οντότητες. Όταν επιτέλους γυρίσουμε σελίδα σε αυτή την επιδημία, πρέπει να βρεθεί χρόνος για να κοιτάξουμε πίσω προκειμένου να κατανοήσουμε πώς μια τέτοια ασθένεια προέκυψε και εξάπλωσε την καταστροφή της τόσο γρήγορα ανά τον κόσμο, και πώς όλοι οι εμπλεκόμενοι αντέδρασαν στην κρίση».

«Τα μαθήματα αυτά θα είναι απαραίτητα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση παρόμοιων προκλήσεων, όπως μπορεί να εμφανιστούν στο μέλλον. Αλλά δεν είναι τώρα αυτή η στιγμή» δήλωσε.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Ρίτσαρντ Χόρτον, αρχισυντάκτης του ιατρικού επιστημονικού περιοδικού Lancet, έγραψε πως η απόφαση του Τραμπ αποτελεί «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, κάθε επιστήμονας, κάθε εργαζόμενος στην Υγεία, κάθε πολίτης πρέπει να αντισταθεί και να εξεγερθεί ενάντια σε αυτή την απεχθή προδοσία προς την παγκόσμια ενότητα».

O δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, Μπιλ Γκέιτς, ο οποίος δραστηριοποιείται στο πλαίσιο των φιλανθρωπικών του δραστηριοτήτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ήταν μια από τις προσωπικότητες που είχαν προειδοποιήσει μετ’ επιτάσεως για τον κίνδυνο μιας πανδημίας στο παρελθόν, έγραψε στο Twitter πως:

«Η παύση της χρηματοδότησης στον ΠΟΥ κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης είναι «όσο επικίνδυνη ακούγεται».

«Η δουλειά του είναι να επιβραδύνει την εξάπλωση της Covid-19 και αν σταματήσει αυτή η δουλειά κανένας άλλος οργανισμός δεν θα μπορεί να τους αντικαταστήσει. Ο κόσμος χρειάζεται τον ΠΟΥ τώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε» ανέφερε.

Τέλος ο Αμές Αντάλια, του «Johns Hopkins University Center for Health Security», είπε πως ο ΠΟΥ έκανε όντως λάθη και ίσως χρειάζονται αλλαγές, αλλά αυτή η δουλειά πρέπει να λάβει χώρα αφού περάσει η κρίση.

«Δεν το κάνεις αυτό στη μέση μιας πανδημίας» είπε χαρακτηριστικά. O Λόρενς Γκόστιν, διευθυντής του κέντρου δημόσιας υγείας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΠΟΥ, προέβλεψε πως οι ΗΠΑ εν τέλει θα βγουν χαμένες, επειδή άλλες χώρες θα σπεύσουν να καλύψου το κενό με αύξηση χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να «χάσουν τη φωνή τους».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει