Ιράν: Έλλειψη εμπιστοσύνης στην αντίπαλη πλευρά μετά τις διαπραγματεύσεις στο Ισλαμαμπάντ
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, εκφράζει επιφυλάξεις για την πρόοδο των ειρηνευτικών συνομιλιών, τονίζοντας την ανάγκη να κερδηθεί η εμπιστοσύνη της Τεχεράνης.
Ο πρόεδρος της ιρανικής Βουλής, Μοχάμαντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, προέβη στην πρώτη του τοποθέτηση μετά την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στο Ισλαμαμπάντ, μεταξύ Ιράν και «αντίπαλης πλευράς». Σε μια σειρά αναρτήσεων στο X, ο Γκαλιμπάφ δήλωσε ότι, λίγο πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είχε τονίσει την ύπαρξη καλής πίστης και βούλησης από πλευράς του Ιράν, αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης στην αντίπαλη πλευρά, λόγω των εμπειριών από τους δύο προηγούμενους πολέμους.
«Η αντίπαλη πλευρά τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ιρανικής αντιπροσωπείας σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γκαλιμπάφ. Στην αναλυτική του ανάρτηση, επισήμανε: «Πριν από τις διαπραγματεύσεις, τόνισα ότι διαθέτουμε την απαραίτητη καλή πίστη και βούληση, όμως, λόγω της εμπειρίας των δύο προηγούμενων πολέμων, δεν έχουμε εμπιστοσύνη στην άλλη πλευρά. Οι συνάδελφοί μου στην ιρανική αντιπροσωπεία παρουσίασαν πρωτοβουλίες με προοπτική για το μέλλον, ωστόσο η άλλη πλευρά τελικά δεν κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη της ιρανικής αντιπροσωπείας σε αυτόν τον γύρο διαπραγματεύσεων».
Ο πρόεδρος της Βουλής πρόσθεσε ότι η Αμερική έχει κατανοήσει τη λογική και τις αρχές του Ιράν και τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσει αν μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους. «Θεωρούμε κάθε διαπραγμάτευση ως μια ακόμη μέθοδο άσκησης διπλωματίας ισχύος, παράλληλα με τη στρατιωτική προσπάθεια, για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ιρανικού έθνους, και δεν θα σταματήσουμε ούτε στιγμή τις προσπάθειές μας για την εδραίωση των επιτευγμάτων των σαράντα ημερών της εθνικής άμυνας του Ιράν», δήλωσε.
Ευχαρίστησε, επίσης, το Πακιστάν για τις προσπάθειές του να διευκολύνει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και έστειλε χαιρετισμούς στον λαό του Πακιστάν. Ο κ. Γκαλιμπάφ ευχαρίστησε τα 90 εκατομμύρια Ιρανούς πολίτες που, ακολουθώντας τις συμβουλές του Ανώτατου Ηγέτη, στήριξαν την ιρανική αντιπροσωπεία. Τέλος, συνεχάρη τους συναδέλφους του για τις εντατικές διαπραγματεύσεις διάρκειας 21 ωρών.