Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για εκεχειρία, περιμένοντας απάντηση από τη Ρωσία
Η Ουκρανία δηλώνει έτοιμη να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός, με το βλέμμα στραμμένο στις ενέργειες της Μόσχας ενόψει του Πάσχα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αργά την Πέμπτη, διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός που ανακοινώθηκε από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για το Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Ο κ. Ζελένσκι υπενθύμισε ότι το Κίεβο είχε ήδη προτείνει εκεχειρία για το διήμερο αυτό.
“Η Ουκρανία έχει ανακοινώσει επανειλημμένα ότι είμαστε έτοιμοι για συμμετρικά μέτρα,” δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω της πλατφόρμας X. “Είχαμε προτείνει κατάπαυση του πυρός κατά τη διάρκεια της εορτής του Πάσχα φέτος και θα ενεργήσουμε αναλόγως. Ο κόσμος χρειάζεται να γιορτάσει το Πάσχα χωρίς απειλές και να υπάρξει αληθινή πρόοδος προς την ειρήνη, και η Ρωσία έχει την ευκαιρία να μην ξαναρχίσει τις επιδρομές και μετά το Πάσχα.”
Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε δώσει εντολή στα ρωσικά στρατεύματα να τηρήσουν κατάπαυση του πυρός διάρκειας 32 ωρών, μια κίνηση που έρχεται ως απάντηση στο αίτημα του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κυρίλλου.