Σημαντική επιβράδυνση ρωσικών προελάσεων στην Ουκρανία: Μικρότερα κέρδη εδαφών τον Μάρτιο
Ανάλυση του ISW δείχνει μείωση της ρωσικής προόδου, παρά προώθηση σε συγκεκριμένες περιοχές του Ντονέτσκ.
Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2023, οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να αποσπάσουν εδάφη στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, ενώ σε ορισμένες περιοχές μάλιστα υπήρξε υποχώρηση. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε στοιχεία του Ινστιτούτου Μελέτης του Πολέμου (ISW).
Ο ρωσικός στρατός παρουσιάζει επιβράδυνση από τα τέλη του 2025, με τις αντεπιθέσεις στην νοτιοανατολική Ουκρανία να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο. Τον Φεβρουάριο, η πρόοδος περιορίστηκε σε 123 τετραγωνικά χιλιόμετρα, καταγράφοντας τη μικρότερη επίδοση από τον Απρίλιο του 2024. Συνολικά στο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν μόλις 23 τετραγωνικά χιλιόμετρα τον Μάρτιο. Η ανάλυση δεν λαμβάνει υπόψη επιχειρήσεις διείσδυσης πέραν της γραμμής του μετώπου, ούτε κέρδη που επικαλείται η Μόσχα χωρίς επιβεβαίωση από το ISW.
Το Ινστιτούτο αποδίδει την επιβράδυνση στις ουκρανικές αντεπιθέσεις, στην απαγόρευση χρήσης του Starlink από τη Ρωσία, καθώς και στις προσπάθειες του Κρεμλίνου να περιορίσει την πρόσβαση στο Telegram. Οι ρωσικές αρχές μπλοκάρουν την εφαρμογή και προτρέπουν τους πολίτες να υιοθετήσουν την πλατφόρμα Max, την οποία προωθούν ως «εθνική εφαρμογή».
Στο νότιο τμήμα του μετώπου, μεταξύ των περιοχών του Ντονέτσκ και του Ντνιπροπετρόφσκ, η Ρωσία έχασε έδαφος, όπως και τον Φεβρουάριο. Στη συγκεκριμένη ζώνη, όπου η Ρωσία είχε εισέλθει τον Ιούνιο του 2025, τα κατεχόμενα εδάφη μειώθηκαν από πάνω από 400 τ.χλμ. στα τέλη Ιανουαρίου, σε 200 τ.χλμ. τον Φεβρουάριο και 144 τ.χλμ. τον Μάρτιο.
Αντίθετα, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη για το Κίεβο βορειότερα, στην περιοχή του Ντονέτσκ, κοντά στις πόλεις Κραματόρσκ και Σλαβιάνσκ. Στα ανατολικά της Σλαβιάνσκ, τα ρωσικά στρατεύματα προέλασαν κατά περίπου 50 τ.χλμ. μέσα σε έναν μήνα.
Συνολικά, παρόλο που ο ρωσικός στρατός σημείωσε μεγαλύτερη πρόοδο το 2025 σε σύγκριση με τα προηγούμενα 24μηνα, η δυναμική φαίνεται να αντιστρέφεται. Τους πρώτους τρεις μήνες του 2026, τα ρωσικά εδαφικά κέρδη είναι διπλάσια από αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2025. Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, η Μόσχα ελέγχει λίγο περισσότερο από το 19% της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι περίπου το 7% της ουκρανικής επικράτειας, περιλαμβάνοντας την Κριμαία και περιοχές της βιομηχανικής λεκάνης του Ντονμπάς, βρισκόταν ήδη υπό ρωσικό ή φιλορωσικό έλεγχο πριν από την εισβολή του Φεβρουαρίου 2022.