Ενημέρωση με ένα κλικ

Κάλεσμα για χρήση βίας στα Στενά του Ορμούζ εν μέσω διχασμού στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Διπλωματικές αντιδράσεις από Ρωσία, Κίνα και Γαλλία σε προσχέδιο απόφασης που προτείνει στρατιωτική επέμβαση.

Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (CCG) απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δώσει το «πράσινο φως» για τη χρήση βίας, με στόχο το άνοιγμα των Στενών του Ορμούζ, την ώρα που ένα προσχέδιο απόφασης προκαλεί διαιρέσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

«Το Ιράν έχει κλείσει το Στενό του Ορμούζ, παρεμποδίζοντας τη διέλευση εμπορικών πλοίων και δεξαμενόπλοιων και θέτοντας όρους για την άδεια διέλευσης ορισμένων», δήλωσε ο Τζάσεμ Αλ Μπουντάιουι, κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη συνεργασία με το CCG. Στο CCG συμμετέχουν η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν.

«Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να αναλάβει τις ευθύνες του και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των θαλάσσιων διαδρομών και τη διασφάλιση της διεθνούς ναυσιπλοΐας», υπογράμμισε.

Τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας βρίσκονται σε συζητήσεις εδώ και περίπου δέκα ημέρες για ένα σχέδιο απόφασης που υπέβαλε το Μπαχρέιν. Σύμφωνα με αυτό, τα Ηνωμένα Έθνη θα έδιναν την έγκρισή τους σε μια χώρα ή έναν συνασπισμό χωρών να χρησιμοποιήσουν «όλα τα αναγκαία μέσα» για να διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Στενό του Ορμούζ.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν βρίσκει σύμφωνες όλες τις χώρες. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία, οι οποίες διαθέτουν δικαίωμα αρνησικυρίας (veto), εξέφρασαν έντονες αντιρρήσεις, παρά τις πολλαπλές τροποποιήσεις του κειμένου. «Επιδιώκουμε μια απόφαση του Συμβουλίου που θα αντιμετωπίζει τη συνολική κατάσταση, τις ρίζες του προβλήματος, και όχι μια μεροληπτική και μη ισορροπημένη» απόφαση, δήλωσε η Άννα Εφστιγκνέεβα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε ότι μια στρατιωτική επιχείρηση για την «απελευθέρωση» του Στενού του Ορμούζ θα ήταν «μη ρεαλιστική».

**Επίλυση της κατάστασης, όχι επιδείνωση, ζητά η Κίνα**

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, χαρακτήρισε την αμερικανοϊσραηλινή επίθεση στο Ιράν «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και τόνισε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «πρέπει να εμποδίσει την κλιμάκωση της σύγκρουσης».

Ο Ουάνγκ Γι προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνομιλίες με τους ομολόγους του της Σαουδικής Αραβίας, της Γερμανίας και της ΕΕ.

«Η στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στο Ιράν δεν είχε την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας και παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο», δήλωσε ο Ουάνγκ στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Γιόχαν Βάντεφουλ. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην επίλυση της κατάστασης, όχι να προσδώσει επίφαση νομιμότητας σε μη εγκεκριμένες στρατιωτικές ενέργειες και σίγουρα όχι να επιδεινώσει περαιτέρω τη σύγκρουση», σχολίασε επίσης σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας.

Η Κίνα διατηρεί στενές σχέσεις με το Ιράν, ως κύριος αγοραστής του πετρελαίου του, το οποίο σε μεγάλο βαθμό διακινείται μέσω του Στενού του Ορμούζ. Ταυτόχρονα, διατηρεί οικονομικές σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου και έχει επανειλημμένα επικρίνει τις επιθέσεις της Τεχεράνης προς τους γείτονές της. Σε συνεργασία με το Πακιστάν, το Πεκίνο έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο πέντε σημείων για την επίλυση της κρίσης.

**Το Μπαχρέιν αισιοδοξεί**

Μια πέμπτη εκδοχή του προσχεδίου μοιράστηκε σήμερα στα 15 μέλη του Συμβουλίου.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια ενιαία στάση κατά την ψηφοφορία που θα γίνει αύριο (Παρασκευή), Θεού θέλοντος», δήλωσε ο Αμπντουλατίφ μπεν Ρασίντ Αλ Ζαγιάνι, ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν, ο οποίος προεδρεύει στο Συμβούλιο Ασφαλείας αυτόν τον μήνα.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com