Ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο για την ακρόαση του διατάγματος ιθαγένειας
Ιστορική παρουσία εν ενεργεία προέδρου σε συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, με το βλέμμα στραμμένο στην κατάργηση της ιθαγένειας λόγω γέννησης.
Σήμερα, Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ παρευρέθηκε στις προφορικές αγορεύσεις ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, στην κρίσιμη δίκη που αφορά το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επιδιώκει την κατάργηση της ιθαγένειας λόγω γέννησης. Η παρουσία του αποτελεί ιστορική στιγμή, καθώς είναι η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών παραβρίσκεται σε συνεδρίαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Η αίθουσα συνεδριάσεων του Ανωτάτου Δικαστηρίου τηρεί αυστηρούς κανόνες, απαγορεύοντας ρητά τις φωτογραφίες και τις κάμερες. Ο Τραμπ είχε εκφράσει την πρόθεσή του να παραστεί από την προηγούμενη ημέρα, δηλώνοντας: «Θα πάω», όταν αναφέρθηκαν οι επικείμενες αγορεύσεις στην υπόθεση της ιθαγένειας. Σε διευκρινιστική ερώτηση αν σκόπευε να παρευρεθεί αυτοπροσώπως, ο Τραμπ είχε απαντήσει: «Νομίζω, ναι, το πιστεύω».
Το επίμαχο διάταγμα, το οποίο ο Τραμπ υπέγραψε κατά την πρώτη ημέρα της δεύτερης θητείας του, όριζε ότι τα παιδιά που γεννιούνται από γονείς που βρίσκονται παράνομα ή προσωρινά στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι πλέον Αμερικανοί πολίτες. Αυτή η απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μακροχρόνια ερμηνεία ότι η 14η Τροπολογία του Συντάγματος και ο ομοσπονδιακός νόμος του 1940 παρέχουν υπηκοότητα σε όλους όσους γεννιούνται στο αμερικανικό έδαφος, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, σύμφωνα με το Associated Press, ο Τραμπ είχε εκφράσει την έντονη επιθυμία του να παραστεί σε ακροαματική διαδικασία σχετικά με παραβίαση ομοσπονδιακού νόμου λόγω δασμών, αλλά τελικά αποφάσισε να μην το πράξει, επικαλούμενος τον κίνδυνο να αποτελέσει περισπασμό.