Βρετανός πρωθυπουργός καθησυχάζει: «Δεν θα παρασυρθούμε σε πόλεμο ΗΠΑ-Ισραήλ με το Ιράν»
Ο Κιρ Στάρμερ διαβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιδιώκει σταθερότητα και προσφέρει ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της γεωπολιτικής κρίσης.
Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες της κοινής γνώμης, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Κιρ Στάρμερ, επανέλαβε από το Λονδίνο τη δέσμευσή του ότι η χώρα δεν πρόκειται να εμπλακεί στη σύγκρουση μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ και Ιράν. «Οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ανησυχούν ότι η χώρα θα παρασυρθεί στον πόλεμο ΗΠΑ–Ισραήλ με το Ιράν. Δεν θα συμβεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, καθησυχάζοντας τους Βρετανούς πολίτες.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνησή του επικεντρώνεται στην προώθηση της σταθερότητας και στον συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους, υπογραμμίζοντας τη ετοιμότητα της χώρας να προσφέρει «σαφή και ψύχραιμη ηγεσία» σε μια περίοδο αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Στάρμερ ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει συμβάλει ενεργά στη συγκρότηση μιας συμμαχίας 35 χωρών, με σκοπό την ενίσχυση της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας στον Περσικό Κόλπο. Η περιοχή αυτή, όπως υπογράμμισε, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο για τη διεθνή ενεργειακή αγορά και το παγκόσμιο εμπόριο.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εστιάζει στην προστασία των εμπορικών πλοίων και των ενεργειακών μεταφορών, καθώς οι πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έχουν αυξήσει σημαντικά τους κινδύνους για τη διεθνή ναυσιπλοΐα και τη σταθερότητα των αγορών. Ο Στάρμερ επεσήμανε ότι η συνεργασία με τους συμμάχους αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση των εντάσεων και στη διατήρηση της ελευθερίας μετακίνησης των πλοίων σε στρατηγικής σημασίας θαλάσσιους διαδρόμους.