Ενημέρωση με ένα κλικ

Μεξικό: Παραμένει η συμφωνία με την Κούβα για τους γιατρούς

Η πρόεδρος Σέινμπαουμ επιβεβαιώνει τη συνέχιση της συνεργασίας, παρά τις διεθνείς πιέσεις και τις αλλαγές στις ισορροπίες της Λατινικής Αμερικής.

Η πρόεδρος του Μεξικού, Κλαούδια Σέινμπαουμ, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνησή της θα διατηρήσει σε ισχύ τη διμερή συμφωνία με την Κούβα για την απασχόληση κουβανών γιατρών στη χώρα, παρά το γεγονός ότι ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής ακύρωσαν παρόμοιες διευθετήσεις υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Πρόκειται για μια πολύ καλή συμφωνία, η οποία μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ και είναι εξαιρετικά επωφελής για το Μεξικό», δήλωσε η κ. Σέινμπαουμ σε πρωινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας.

Το Μεξικό έχει αναδειχθεί σε έναν από τους κύριους προορισμούς για το ιατρικό προσωπικό της Κούβας. Από το 2022, γιατροί και ειδικοί έχουν αποσταλεί στη χώρα, συνήθως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει έντονη έλλειψη υγειονομικού προσωπικού.

Το πρόγραμμα αποστολής ιατρών στο εξωτερικό αποτελεί την κυριότερη πηγή εσόδων για την Αβάνα. Η κουβανική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει χώρες που τερμάτισαν παρόμοιες συμφωνίες ότι υπέκυψαν στις πιέσεις της Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπάργκο στην Κούβα από το 1960.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία έχει πολλαπλασιάσει τις απειλητικές δηλώσεις κατά της Κούβας, έχει επίσης απειλήσει με επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών σε χώρες που προμηθεύουν πετρέλαιο στη νήσο. Η έλλειψη καυσίμων στην Κούβα προκαλεί σοβαρά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων καθημερινών, πολύωρων διακοπών ρεύματος που παραλύουν βασικές υπηρεσίες.

Το Μεξικό, έχοντας αναστείλει τις δικές του παραδόσεις πετρελαίου στην Κούβα, είναι μεταξύ των χωρών που έχουν ανακοινώσει αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας.

Εν τω μεταξύ, οι Μπαχάμες, η Ονδούρα, η Γουατεμάλα, η Τζαμάικα και η Γουιάνα έχουν ανακοινώσει την ακύρωση ή την πρόθεση τερματισμού συμφωνιών με την Κούβα για την αποστολή υγειονομικού προσωπικού. Η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το πρόγραμμα αυτό συνιστά εκμετάλλευση των γιατρών, ειδικών και νοσηλευτών, χαρακτηρίζοντάς το ως μορφή καταναγκαστικής εργασίας.

Ωστόσο, χώρες όπου εργάζεται κουβανικό υγειονομικό προσωπικό αντικρούουν αυτές τις κατηγορίες, με αξιωματούχους να τονίζουν ότι οι μισθοί και οι εργασιακές συνθήκες συμμορφώνονται με την εθνική νομοθεσία και το διεθνές δίκαιο.

Παρόλο που για δεκαετίες οι χώρες της περιοχής αντιτίθεντο στο αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας, η άνοδος δεξιών παρατάξεων σε κράτη της Λατινικής Αμερικής έχει αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες. Το 2025, η Αργεντινή και η Παραγουάη προστέθηκαν στις ελάχιστες χώρες παγκοσμίως που τάχθηκαν κατά ενός ψηφίσματος στον ΟΗΕ που καλούσε σε τερματισμό του εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η Κόστα Ρίκα διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με την Κούβα, ενώ ο Ισημερινός απέλασε κουβανικό διπλωματικό προσωπικό.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com