Η Κούβα λαμβάνει ανθρωπιστική βοήθεια εν μέσω ενεργειακής κρίσης
Πρώτο σκάφος με ιατρικές προμήθειες και τρόφιμα έφτασε στην Αβάνα, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες
Ένα σκάφος, που αποτελεί μέρος ενός ανθρωπιστικού στολίσκου, έφτασε σήμερα στην Κούβα, μεταφέροντας ιατρικές προμήθειες, τρόφιμα και φωτοβολταϊκά. Η χώρα, που πλήττεται από σοβαρή ενεργειακή κρίση, επιδεινούμενη από τον πετρελαϊκό αποκλεισμό που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναζητά στήριξη.
Η επιχείρηση, οργανωμένη από έναν διεθνή συνασπισμό κινημάτων, συνδικαλιστών, βουλευτών, ανθρωπιστικών οργανώσεων και προσωπικοτήτων, είδε το αλιευτικό Maguro να εισέρχεται στο λιμάνι της Αβάνας με τριήμερη καθυστέρηση. Το σκάφος αντιμετώπισε ισχυρούς ανέμους, ρεύματα και δυσλειτουργία στον κινητήρα του. Αναμένεται η άφιξη άλλων δύο σκαφών τις επόμενες ημέρες.
Κατά την προσέγγιση στο λιμάνι, οι ακτιβιστές ανέβηκαν στο κατάστρωμα του σκάφους, που βαφτίστηκε συμβολικά “Gramma 2.0”, παραπέμποντας στο σκάφος των ανταρτών του Φιντέλ Κάστρο το 1956. Οι πρώτες αποστολές βοήθειας είχαν φτάσει αεροπορικώς από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο της αποστολής “Nuestra America”, η οποία στοχεύει στη διοχέτευση 50 τόνων βοήθειας.
Η Κούβα έχει βιώσει επτά γενικές διακοπές ρεύματος από τα τέλη του 2024, λόγω παλαιωμένων θερμοηλεκτρικών σταθμών και ελλείψεων καυσίμων. Η κρίση επιδεινώθηκε μετά την αναστολή παραδόσεων πετρελαίου από τη Βενεζουέλα, λόγω της απομάκρυνσης του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, μετά από επιχείρηση των δυνάμεων των ΗΠΑ στις 3 Ιανουαρίου. Η Ουάσινγκτον απειλεί επίσης με κυρώσεις σε χώρες που προμηθεύουν καύσιμα στο νησί.
Ως αποτέλεσμα, οι Κουβανοί αντιμετωπίζουν καθημερινές και παρατεταμένες διακοπές ρεύματος, εκτόξευση των τιμών καυσίμων, έλλειψη δημόσιων μέσων μεταφοράς και ακινητοποίηση των απορριμματοφόρων, οδηγώντας σε συσσώρευση απορριμμάτων στους δρόμους.