Η καταιγίδα Τερέζα σαρώνει τα Κανάρια Νησιά
Εκκενώσεις, πλημμύρες και κατολισθήσεις λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που χαρακτηρίζονται ως η "καταιγίδα της δεκαετίας".
Τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία βρίσκονται στο έλεος της καταιγίδας Τερέζα, με τις Αρχές να έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση «κόκκινου» συναγερμού. Το σκηνικό καταστροφής περιλαμβάνει πλημμύρες, κατολισθήσεις και εκκενώσεις κατοικιών, ενώ οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για ενίσχυση των φαινομένων τις επόμενες ώρες. Τα τοπικά μέσα χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως την «καταιγίδα της δεκαετίας».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι ισχυρές βροχοπτώσεις των τελευταίων 24 ωρών έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τις εστίες τους ή έχουν εγκλωβιστεί, με πολλές κοινότητες να ζητούν τη συνδρομή του ισπανικού στρατού. Ειδικότερα, περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή αποκλείστηκαν σε διάφορες περιοχές της Γκραν Κανάρια, μετά από μια νύχτα συνεχούς βροχόπτωσης που προκάλεσε σημαντική άνοδο της στάθμης των υδάτων και απομόνωσε ολόκληρες κοινότητες από το οδικό δίκτυο.
Παράλληλα, οι θυελλώδεις άνεμοι που ξεπερνούν τα 140 χλμ./ώρα έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις μετακινήσεις, συμπεριλαμβανομένων των αερομεταφορών. Ένα χαρακτηριστικό βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου δείχνει ένα αεροσκάφος να επιχειρεί ασταθή προσγείωση στο αεροδρόμιο του Λανθαρότε, ταλαντευόμενο έντονα λόγω των ισχυρών ανέμων, προτού ο πιλότος αποφασίσει να επαναλάβει την προσέγγιση.