Ενημέρωση με ένα κλικ

Συλλήψεις για εμπρησμό σε τσεχική αμυντική βιομηχανία

Τρεις ύποπτοι, μεταξύ των οποίων Αμερικανός πολίτης, συνελήφθησαν μετά την επίθεση σε εγκατάσταση που παράγει όπλα για την Ουκρανία.

Τρεις συλλήψεις, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανού πολίτη, έγιναν από τις αστυνομικές αρχές της Τσεχίας και της Σλοβακίας, μετά από εμπρησμό σε εγκατάσταση παραγωγής όπλων. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια οργάνωση, η οποία υποστηρίζει ότι η εταιρεία εμπλέκεται στην ανάπτυξη οπλικών συστημάτων σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρεία.

Οι δύο από τους τρεις υπόπτους εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Τσεχία, ενώ ο τρίτος στη Σλοβακία, σύμφωνα με ανακοίνωση της τσεχικής αστυνομίας. Οι αρχές τονίζουν ότι συνεχίζουν τις εντατικές προσπάθειες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων υπόπτων, σε στενή συνεργασία με τους διεθνείς εταίρους.

Η πυρκαγιά, η οποία σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή, προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτίριο της τσεχικής αμυντικής βιομηχανίας LPP Holding, σε βιομηχανικό πάρκο στο Παραντούμπιτσε, περίπου 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Πράγας. Το 2023, η εταιρεία είχε ανακοινώσει σχέδια συνεργασίας με την ισραηλινή Elbit Systems, ωστόσο, σήμερα διευκρινίζει ότι τα σχέδια αυτά δεν υλοποιήθηκαν.

Η LPP Holding κατασκευάζει επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), τα οποία εξάγονται στην Ουκρανία. Η εταιρεία δήλωσε ότι η αστυνομία διερευνά πιθανή σύνδεση του εμπρησμού με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και οι αστυνομικές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει δημοσίως κάτι τέτοιο, εξετάζουν “διάφορα σενάρια”. Στο πρόσφατο παρελθόν, η Μόσχα έχει απορρίψει κατηγορίες για εξαπόλυση υβριδικών επιθέσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη, μέσω του ιστότοπού της, ισχυρίζεται ότι κατέχει απόρρητα έγγραφα, τα οποία θα δημοσιοποιήσει εάν η LPP δεν διακόψει τους δεσμούς της με την Elbit Systems. Παράλληλα, καταγγέλλει τη “βάρβαρη κατοχή της Παλαιστίνης”.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com