Τραμπ: Επαφές ΗΠΑ-Ιράν για αποκλιμάκωση και συμφωνία αποπυρηνικοποίησης
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε συνομιλίες με την Τεχεράνη, εστιάζοντας στην αποτροπή απόκτησης πυρηνικού όπλου και στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από το Μέμφις, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση επαφών μεταξύ του αμερικανικού υπουργείου Πολέμου και της ιρανικής πλευράς, με απώτερο σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις συνομιλίες “πολύ καλές”, υπογραμμίζοντας την εφικτότητα μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει πως το Ιράν δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες της Τεχεράνης, σημειώνοντας πως “τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μειώθηκαν κατά 90% οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους”.
Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι έχουν πληγεί κρίσιμες υποδομές, η βιομηχανική βάση και το ναυτικό του Ιράν, ενώ έκανε λόγο για εξουδετέρωση βασικών ηγετικών στελεχών. “Θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει σε συμφωνία πολύ νωρίτερα”, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην ηγεσία της χώρας εγκυμονούν κινδύνους. Ο Τραμπ τόνισε ότι ο πρωταρχικός στόχος της αμερικανικής πολιτικής είναι η προστασία των εθνικών συμφερόντων και της ασφάλειας της χώρας, κατηγορώντας παράλληλα το Ιράν για πρόκληση αστάθειας στην περιοχή μέσω ενεργειών κατά γειτονικών κρατών.
Σχετικά με τις προοπτικές των διαπραγματεύσεων, ο Τραμπ δήλωσε πως υπάρχει “μια ακόμη ευκαιρία” για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επίτευξη συμφωνίας, η οποία, όπως υποστήριξε, θα ενισχύσει την παγκόσμια ασφάλεια και θα έχει θετικές οικονομικές επιπτώσεις. “Τώρα έχουμε άλλη μια ευκαιρία να τερματίσουμε τη διαδικασία, να φτάσουμε σε συμφωνία και αυτό θα φέρει ασφάλεια σε όλο τον πλανήτη. Αυτά είναι καλά νέα και από οικονομικής άποψης. Αν το καταφέρουμε, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για την οικονομία και τον κόσμο. Για 47 χρόνια τρομοκρατούσαν τον κόσμο. Θέλουν την ειρήνη, συμφώνησαν πως δεν θα έχουν πυρηνικό όπλο. Αυτές ήταν ακριβώς οι συνομιλίες. Δεσμεύτηκα να αποφύγω τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές. Τους δίνω πέντε μέρες για να δούμε τι θα συμβεί. Ελπίζω να φτάσουμε σε μια επωφελή συμφωνία για όλους”, συμπλήρωσε.