Διαφωνία ΗΠΑ-Ισραήλ για επιθέσεις σε δεξαμενές πετρελαίου στο Ιράν
Ανησυχία Ουάσινγκτον για στρατηγικές επιπτώσεις και αύξηση τιμών ενέργειας
Το Axios αποκαλύπτει την πρώτη ουσιαστική διαφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ισραήλ, η οποία προέκυψε μετά από τις επιθέσεις σε δεξαμενές πετρελαίου στην Τεχεράνη το περασμένο Σάββατο. Σύμφωνα με δημοσίευμα, η Ουάσινγκτον εξέφρασε ενστάσεις για το χτύπημα, καθώς ανησυχεί ότι οι ισραηλινές επιθέσεις σε υποδομές που εξυπηρετούν τους απλούς Ιρανούς μπορεί να αποβούν στρατηγικά αντιπαραγωγικές.
Αμερικανοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι πηγές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, εξέφρασαν την ανησυχία ότι τέτοιες ενέργειες ενδέχεται να συσπειρώσουν την ιρανική κοινωνία υπέρ του καθεστώτος και να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Οι επιθέσεις της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας είχαν προκαλέσει εκτεταμένες πυρκαγιές στην Τεχεράνη, με φλόγες και καπνό ορατά σε μεγάλη απόσταση.
Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ισχυρίστηκε ότι οι αποθήκες καυσίμων «χρησιμοποιούνταν από το ιρανικό καθεστώς για την προμήθεια καυσίμων σε διάφορους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών του οργάνων». Παρόλο που οι IDF ενημέρωσαν τον αμερικανικό στρατό πριν τις επιθέσεις, ο τελευταίος εξέπληξε από την κλίμακα των χτυπημάτων. «Δεν πιστεύουμε ότι ήταν καλή ιδέα», ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, ενώ Ισραηλινός αξιωματούχος μετέφερε ότι το μήνυμα των ΗΠΑ προς το Ισραήλ ήταν «WTF».
Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχία ότι οι εικόνες από τις φλεγόμενες αποθήκες, αν και δεν αφορούν παραγωγή πετρελαίου, θα μπορούσαν να τρομάξουν τις αγορές πετρελαίου και να ωθήσουν τις τιμές της ενέργειας προς τα πάνω. Ένας σύμβουλος του Τραμπ δήλωσε στο Axios ότι ο πρόεδρος δεν είδε θετικά την επίθεση, καθώς επιθυμεί τη σταθερότητα στις τιμές του πετρελαίου.
Μετά τις ισραηλινές επιθέσεις, εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού προειδοποίησε ότι αν συνεχιστούν οι επιθέσεις κατά των πετρελαϊκών υποδομών, η Τεχεράνη ενδέχεται να απαντήσει με παρόμοιες επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, απείλησε ότι αν το Ιράν προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 δολάρια το βαρέλι.
