Ενημέρωση με ένα κλικ

Η Ρωσία ετοιμάζεται για παρατεταμένο πόλεμο στην Ουκρανία, σύμφωνα με εκτιμήσεις

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS) προβλέπει συνέχιση των εχθροπραξιών και αύξηση της ρωσικής απειλής προς την Ευρώπη, παρά τις εσωτερικές πιέσεις.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), ένα κορυφαίο στρατιωτικό think tank, εκτιμά ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2026, παρά τις αναδυόμενες οικονομικές και δημογραφικές πιέσεις. Επιπλέον, το Ινστιτούτο προβλέπει αύξηση της ρωσικής απειλής από πυραύλους και drone προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Bastian Giegerich, γενικό διευθυντή του IISS, υπάρχουν «ελάχιστες ενδείξεις» που να υποδηλώνουν μείωση της ικανότητας της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας για πέμπτη χρονιά. Το Κρεμλίνο φέρεται να δαπάνησε τουλάχιστον 186 δισ. δολάρια για την άμυνα το 2025, ποσό που αντιστοιχεί σε αύξηση 3% σε πραγματικούς όρους και στο 7,3% του ΑΕΠ της χώρας.

Η Fenella McGerty, ειδική στη χρηματοδότηση της άμυνας στο think tank, αναφέρει ότι, παρόλο που η ρωσική οικονομία επιβραδύνεται, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ενδεχόμενη μείωση» των στρατιωτικών δαπανών το 2026, αυτό πρέπει να αξιολογηθεί σε συνάρτηση με αρκετά χρόνια έντονης ανάπτυξης.

Οι στρατιωτικές δαπάνες της Ρωσίας έχουν «διπλασιαστεί σε πραγματικούς όρους από το 2021», γεγονός που επιτρέπει στη χώρα να δαπανά περισσότερα για στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατολόγηση. Αυτό διασφαλίζει τη συνέχιση, χωρίς διακοπή, των χερσαίων και αεροπορικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας στο άμεσο μέλλον.

Η ρωσική εισβολή, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, δεν οδήγησε στην κατάρρευση της Ουκρανίας. Ωστόσο, το Κρεμλίνο έχει μετατοπιστεί σε μια «οικονομία πολέμου» και συνεχίζει να μάχεται με υψηλή ένταση, παρά τους εκτιμώμενους 1,2 εκατομμύρια νεκρούς και τραυματίες.

«Παρά τις δυτικές συζητήσεις για μια βιώσιμη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της στις κρίσιμες υποδομές και στα αστικά κέντρα της Ουκρανίας με συνδυασμό πυραύλων κρουζ, βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και drones μιας κατεύθυνσης», τόνισε ο Giegerich.

Ωστόσο, ο Nigel Gould Davies, ειδικός για τη Ρωσία στο think tank και πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λευκορωσία, επισημαίνει «αυξανόμενες ενδείξεις πως ο ρυθμός στρατολόγησης της Ρωσίας αρχίζει να υπολείπεται των μηνιαίων απωλειών της» στο πεδίο της μάχης. Αν και η Μόσχα μπορεί να μειώσει τις απώλειες περιορίζοντας την ένταση των επιχειρήσεων, η συνέχιση αυτής της τάσης θα μπορούσε να οδηγήσει το Κρεμλίνο σε μια «στιγμή αλήθειας», όπου θα αναγκαστεί να ρισκάρει μια δεύτερη επιστράτευση, με κίνδυνο κοινωνικής αναταραχής παρόμοιας κλίμακας με αυτή του Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ρωσία στρατολογεί 30.000 έως 35.000 άτομα μηνιαίως, όμως η ποιότητα των δυνάμεων φαίνεται να μειώνεται, με τους στρατολόγους να στρέφονται πλέον σε «αλκοολικούς, εξαρτημένους από ναρκωτικά και, ειλικρινά, ασθενείς».

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com