Μακρόν: Κοινό ευρωπαϊκό χρέος για επενδύσεις και ανταγωνιστικότητα
Ο Γάλλος πρόεδρος ζητά ευρωομόλογα για να αντιμετωπίσει η ΕΕ τις ΗΠΑ και την Κίνα, σε ομιλία του στην Αμβέρσα.
Την ανάγκη έκδοσης κοινού ευρωπαϊκού χρέους, ή αλλιώς ευρωομολόγων, για να παραμείνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ανταγωνιστική έναντι ΗΠΑ και Κίνας, τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, την Τετάρτη. Μιλώντας σε βιομηχάνους στην Αμβέρσα του Βελγίου, ο Μακρόν επανέφερε στο προσκήνιο την πρόταση της Γαλλίας για κοινό ευρωπαϊκό χρέος, που απορρίπτεται από τη Γερμανία και άλλες χώρες.
«Εάν θέλουμε να επενδύσουμε επαρκώς στη διαστημική άμυνα και την ασφάλεια, στις καθαρές τεχνολογίες, την τεχνητή νοημοσύνη και τη κβαντομηχανική, να μετασχηματίσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά μας, η μοναδική λύση είναι να καταφύγουμε στην έκδοση κοινού χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η μετατροπή της Ευρώπης σε «ανεξάρτητη δύναμη» είναι «η μοναδική λύση» απέναντι στις οικονομικές απειλές από την Κίνα και τις ΗΠΑ. «Χρειαζόμαστε μια νέα κλίμακα και μια νέα ταχύτητα στην προσέγγισή μας, ώστε να βάλουμε τέλος στον κατακερματισμό που αποδυναμώνει και ενέχει τον κίνδυνο εξευτελισμού της Ευρώπης», πρόσθεσε.
Ο κ. Μακρόν επεσήμανε την «πρωτοφανή περίοδο» που διανύουμε, καλώντας για την αποδοχή «κρίσιμων μέτρων, που δεν είναι από τα συνηθισμένα μέσα στο κλασικό κουτί των ευρωπαϊκών εργαλείων». «Είμαι πεπεισμένος ότι θα πρέπει να περάσουμε με σαφήνεια το μήνυμα ότι βρισκόμαστε σε κατεπείγουσα κατάσταση», δήλωσε, προειδοποιώντας ότι «σύντομα, θα είναι πολύ αργά».
Τέλος, κάλεσε τις «πρόθυμες χώρες» να προχωρήσουν στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εφόσον δεν εγκριθούν έως τα τέλη Ιουνίου, αξιοποιώντας «ενισχυμένες συνεργασίες».
