Η Γερμανία ανησυχεί: Οι ΗΠΑ ως μείζονα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη
Σημαντική αύξηση των πολιτών που θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών στη Γερμανία χαρακτηρίζουν πλέον τις Ηνωμένες Πολιτείες μείζονα απειλή για την παγκόσμια ειρήνη τα επόμενα χρόνια. Αυτό αποκαλύπτει αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, η οποία καταγράφει θεαματική αύξηση του ποσοστού αυτού σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από το Ινστιτούτο Άλενσμπαχ για λογαριασμό του Κέντρου Στρατηγικής και Υψηλότερης Ηγεσίας, το 65% των ερωτηθέντων απάντησε “ΗΠΑ” όταν κλήθηκε να κατονομάσει τη χώρα που θεωρεί ότι εγείρει τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.
Το γεγονός αυτό έρχεται σε έντονη αντίθεση με τα προηγούμενα στοιχεία. Πριν από έναν χρόνο, το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 46%. Το 2024, μόλις το 24% των Γερμανών αντιμετώπιζε τις ΗΠΑ ως απειλή για την παγκόσμια ειρήνη.
Η Ρωσία, παρά τα ανησυχητικά ποσοστά για τις ΗΠΑ, παραμένει η χώρα που θεωρούν απειλή οι περισσότεροι Γερμανοί. Από την εισβολή των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, το ποσοστό των πολιτών που θεωρεί τη Ρωσία τη μεγαλύτερη απειλή κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 75% και 82%. Στη φετινή έρευνα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 81%.
Επιπλέον, το 46% των ερωτηθέντων κρίνει ότι η Κίνα θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.
Η έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε παγγερμανική κλίμακα από την 6η έως τη 19η Ιανουαρίου, περιέλαβε δείγμα 1.077 γερμανών πολιτών ηλικίας 16 ετών και άνω.
Όσον αφορά την πιθανότητα εμπλοκής της Γερμανίας σε πόλεμο τα επόμενα χρόνια, μόλις το 3% των ερωτηθέντων το θεωρεί πολύ πιθανό, ενώ το 28% το βρίσκει πιθανό. Αντιθέτως, το 40% του δείγματος εκτιμά ότι το ενδεχόμενο εμπλοκής της Γερμανίας σε πόλεμο είναι απίθανο, με το 5% να το χαρακτηρίζει πολύ απίθανο. Τέλος, το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν γνωρίζει ή δεν απάντησε.
