Η ελληνική γλώσσα τιμάται από την UNESCO: Μια εορταστική ημέρα στο Παρίσι
Εορτασμοί για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας στην έδρα της UNESCO, με την παρουσία ελληνικής πολιτικής και πολιτιστικής ηγεσίας.
Η 9η Φεβρουαρίου, καθιερωμένη από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας, εορτάστηκε με λαμπρότητα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στο Παρίσι. Η εκδήλωση, την οποία τίμησαν με την παρουσία τους δεκάδες πολιτικά πρόσωπα, διπλωμάτες, καλλιτέχνες και ακαδημαϊκοί, αναδεικνύει τη διαχρονική αξία και τη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στον παγκόσμιο πολιτισμό.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην UNESCO, Γιώργος Κουμουτσάκος, παρομοίασε την ελληνική γλώσσα με έναν «έφηβο 3.000 ετών», τονίζοντας τη μοναδική της πορεία και την αδιάσπαστη συνέχεια από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα. Η απόφαση της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO να ανακηρύξει την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ήταν ομόφωνη, αναγνωρίζοντας τη «λαμπρή συμβολή της στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού».
Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην εισαγωγική της ομιλία, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής γλώσσας στη σκέψη, το θέατρο, την ποίηση, την πολιτική και την επιστήμη, καθώς και την παρουσία της σε πολλές παγκόσμιες γλώσσες με όρους όπως «δημοκρατία», «φιλοσοφία» και «πολιτική». Στην εκδήλωση προβλήθηκε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Τασούλα, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο γενικός διευθυντής της UNESCO, Χαλίντ Ελ Ενανί, και η Ελληνίδα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της UNESCO, Κωστάντζα Σμπώκου-Κωνσταντακοπούλου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, Ζιλ Πεκού. Το λογοτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε την ανάγνωση και απαγγελία αποσπασμάτων από εμβληματικά κείμενα, ενώ τη μουσική επένδυση ανέλαβαν ο Μάριος Φραγκούλης, η Δάφνη Κριθαρά και η συμφωνική ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου της Κέρκυρας.
Παράλληλα, η υπουργός Πολιτισμού εγκαινίασε στο Maison de l’UNESCO την έκθεση «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική», η οποία αναδεικνύει την μακραίωνη πορεία και τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Η κα. Μενδώνη είχε επίσης συνάντηση εργασίας με τον κ. Πεκού, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών μεταξύ των εθνικών βιβλιοθηκών και πολιτιστικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, με έμφαση στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και κοινές δράσεις. Συζητήθηκε επίσης η προοπτική διοργάνωσης έκθεσης στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, με επίκεντρο την αλληλογραφία του Εμίλ Ζολά και του Γιάννη Ψυχάρη, ως παράδειγμα πανευρωπαϊκού πνεύματος.
Η συνάντηση αυτή ανέδειξε τη βούληση για ενεργό και στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας στον τομέα των βιβλιοθηκών, των αρχείων και της πολιτιστικής διπλωματίας, ενισχύοντας τους δεσμούς και την κοινή προβολή της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
